Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Kultur

Blott Sverige svenska köttbullar har

2018-05-03 18:25 #0 av: Göstage

Plötsligt väcker det jätteuppståndelse när Svenska Institutet sprider "nyheten" att köttbullarna kom till Sverige med Karl XII, men att de tre "k:na", köttbullar, kåldolmar och kaffe, kom från Osmanska riket tror jag att jag hörde första gången i småskolan för mer än sextio år sedan. (Fast när det gäller köttbullarna kan de tydligen  även vara engelska.)

 Det känns lite typiskt att det är just Svenska Insitutet som väcker uppmärksamhet med uppgiften som fått stor internationell spridning.

Men nog är det väl som med krusbären, de kom från Kaukasus och Västindien, men ändå:  "blott Sverige svenska krusbär har", som Almqvist konstaterade på sin tid. Och när den svenske kocken säger att köttbullarna är svenska så är jag trygg med det...Skämtar

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/starka-twitter-reaktioner-nar-sanningen-om-den-ikoniska-svenska-ratten-avtacks

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-03 18:41 #1 av: Göstage

Och att det är mammas köttbullar som är bäst, den informationen spred Ingemar Johansson över världen på sin tid. Trots att det inte fanns Twitter då...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-03 19:16 #2 av: Hayabusa

"Vi reder ut den svenska köttbullens historia med hjälp av måltidshistorikern Richard Tellström."

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1067369?programid=4058

Tellström hävdade, med en grundlig redogörelse, att Svenska Institutet hade fel om köttbullarna.

Anmäl
2018-05-03 19:27 #3 av: Göstage

Hittade inslaget efter viss vånda (Nordegren & Epstein är inga favoriter...) 15:40 in i programmet.

Tyvärr  lär inte Tellströms invändningar väcka lika stor uppmärksamhet som Svenska Institutets "scoop". Men  nog är det rätt allvarligt, det lättsamma ämnet till trots, att Svenska Institutet i inslaget faktiskt anklagas för "fake news"?

På SI:s sajt står det överst  på försidan "Svenska institutet bygger relationer och skapar förtroende för Sverige i världen". Hmmm....  Funderar

Edit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-03 20:17 #4 av: Hayabusa

#3 Intressant att Tellström tog död på Svenska Institutets påstående. Fake News? Tydligen.

Anmäl
2018-05-03 20:32 #5 av: Göstage

#4 Hoppas Nils ger SI ytterligare en minnesbeta...Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-04 08:07 #6 av: Göstage

Verkar råda en viss ruelse på Svenska Institutet idag - kanske rent av skam? "Att skapa engagerande content" är tydligen liktydigt med att brassa ihop ett halvfabrikat av sådant man hittat på nätet - "deras eget arkiv" ger jag däremot inte mycket för...

"Enligt Oliver Grassman, redaktör för sociala medier på Sweden.se, har de ingen vetenskaplig källa på uppgiften utan de har hittat uppgifterna på olika hemsidor och i äldre texter i deras eget arkiv.
– Vi kan ju förstås inte mäta våra kunskaper med en forskare. Vi har utgått ifrån någon slags, som vi uppfattat det, vedertagen sanning i de här sammanhangen. Men vi kanske skulle ha kollat våra fakta lite bättre, säger han.

Sweden.se beskrivs på hemsidan som en officiell källa för fakta om Sverige och tweeten avslutas med "Låt oss hålla oss till fakta!"
– Om det nu är ett faktafel så är det inte bra eftersom vi skriver "Let's stick to the facts". Det vi ville förmedla var att kulturer inspirerar varandra och konceptet att något är helsvenskt finns ju knappt längre. Speciellt inom mat. Vi ville skapa engagerande content till våra utländska målgrupper.

Kommer ni ändra tweeten?
– Jag kan inte uttala mig om det i nuläget, säger Oliver Grassman."

https://www.svd.se/forskare-sagar-varldsnyhet-om-kottbullar-fabricerat

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-04 08:20 #7 av: Hayabusa

"Någon slags vedertagen sanning"???? Är det inte exakt DET som är "fake news"?

"Det vi ville förmedla var att kulturer inspirerar varandra och konceptet att något är helsvenskt finns ju knappt längre." 

Nä, det vet vi alla vid det här laget. Men då torde ju även följande gälla:

"Det vi ville förmedla var att kulturer inspirerar varandra och konceptet att något är helturkist finns ju knappt längre."

Eller helsamiskt, helpalestinskt, helsyrianskt osv...

Anmäl
2018-05-04 08:40 #8 av: Göstage

Ja, det stinker om Svenska Institutets köttbullar...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-09 19:39 #9 av: Göstage

Adam Cwejman anser att Svenska Institutet ägnat sig åt historieförfalskning och åt att sprida nationellt självförakt i Fredrik Reinfeldts anda.

"En svensk myndighet använder alltså en av Sveriges största kommunikationskanaler till att sprida påhittade uppgifter om Sverige. Med uppmaningen i samma inlägg att vi ska hålla oss till fakta.

Uppfattningen att inget är svenskt och allt är en blandning av olika kulturer är främst en ideologisk utsaga. Väldigt få fenomen i mänsklighetens historia har uppstått helt isolerat, även om dessa givetvis finns. Men det är inte det intressanta i sammanhanget. Det är att Svenska Institutet genom att ljuga om svensk historia är delaktiga i en ideologisk debatt.

Ärkenationalisten brukar överdriva det egna landets förträfflighet i det stora och det lilla. Det finns inget som är så trivialt som av extremisten inte kan härledas till den egna nationen.
Sedan har vi antinationalisten, i detta fall Svenska Institutet, som så långt det går spelar ned betydelsen av nationen till den milda grad att inget återstår som är svenskt. ”Ursvenskt är bara barbariet” hävdade förre statsministern Fredrik Reinfeldt och parafraserade skalden Esaias Tegnér. 

Svenska Institutet ägnade sig åt ett stycke historieförfalskning och blev, sannolikt omedvetet, en del i en ideologisk diskussion om nationell självbild och nationalism."---

http://www.gp.se/ledare/cwejman-det-ursvenska-är-blott-självspäkning-1.5932089

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-09 23:46 #10 av: Zepp

Angående de sk Turkiska köttbullarna så heter de oftast Köfte.. nu blir det komplicerat.. för namnet härhör från persiskan!

Och flyttar vi oss ytterligare längre öster ut så kan den även heta Kofta!

Men WTF, så länge man kunnat mala kött så har man väl ätit olika sorters köttfärsrätter?

Såå.. då återstår frågan, vem kom på att mala kött och vad kallade man då den anrättningen där man lagade till olika sorters köttbullar/pannbiffar/hamburgare!

Iallafall så¨kom hamburgare från USA, dvs det vara några invandrare från hamburg som fick den galna iden att servera malt kött i biffar mellan brödskivor.. tokiga helt enkelt, och numera så heter anrättningen hamburgare på gott och ont!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-10 07:21 #11 av: Hayabusa

#9 Ja, Adam har rätt. Det där självföraktet - är det "ursvenskt" eller har vi ärvt det av någon annan kultur? Det kan man ju fråga sig.

Anmäl
2018-05-11 07:27 #12 av: Göstage

Om man bemödar sig med att gå tillbaka lite i historien så blir Svenska Institutets köttbulleutspel inte något oförargligt som en av deras bloggare skrivit i syfte att roa för stunden, utan något som kan sättas in i en målmedveten strategi. 

I GP den 20 april 2015 skrev rabinen och folklivsforskaren Dan Korn om en paneldisussion som ägde rum på just Svenska Institutet den 9 april samma år. I inbjudan stod:
 "Drömmen om ett enhetligt kulturellt samhälle växer sig idag allt starkare i många länder, också i Sverige. Drömmen bygger på en önskan om att alla talar samma språk och har samma kulturella tillhörighet. Men hur enhetlig är svensk kultur? Och hur svensk är den?"

Det får Korn att göra reflektionen "Det är en välkänd trall, att man tror att det bästa sättet att bekämpa främlingsfientlighet är att ifrågasätta om det överhuvud finns något som kan kallas en svensk kultur och hävda att allt egentligen är lånta fjädrar."---

Verkar som SI:s köttbullar kan ingå i ett större paket...

Se även
http://politik.ifokus.se/discussions/5534bdf88e0e742fd3000a23-kulturarvsfornekelsen-det-svenskaste-som-finns

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-11 16:15 #13 av: Zepp

#11

Prexis.. jag tror vi ärvt det från Norra Tysklannd/Danmark.. iomed att vi till stora  delar härstammar därifrån?

Dvs det här med hygge har flera sidor, dels unna sig samt oxå se till de som har det sämre, dvs vi skall kunna hygga oss, men vi skall samtidigt vara förvissade om att inte alla har den möjligheten.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-11 19:33 #14 av: Hayabusa

#13 Då tror du fel.

Anmäl
2018-05-11 19:48 #15 av: Zepp

Dvs du menar att alla har möjlighet att hygge sig.. eller menar du att jag missat vad Hygge innebär?

Nu får du som är Skåning lägga ut texten så att vi övriga Svenskar som inte är såå vana vid Hyggebegreppet fattar!

Jamenaltså även om jag är halvskåning på fadernet så finns det grejer som jag eventuellt missat.. iomed att jag tillbringat rätt lite tid i Skåneland!

Otredjesidan om det bara handlar om att du reflexmässigt menar att allt jag skriver är fel så bortser jag från det, dvs det är lite ett tecken på att jag skrivit något korekt!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-11 19:57 #16 av: Hayabusa

*

Anmäl
2018-05-11 20:30 #17 av: Göstage

#15 Trevligt kåserande, Zepp - som alltid!  Och dina politiska analyser är överdådiga.Tummen upp

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-21 14:02 #18 av: Hayabusa

*

Anmäl
2018-05-22 09:16 #19 av: Göstage

Ryssarna må ha sina piroger, men vi har ju vår morotskaka! Nu är det bara att invänta besked från Svenska Institutet vilket land receptet på morotskaka egentligen kommer från.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/vmP9vp/morotskaka--det-enda-vi-har-om-det-blir-krig

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-22 09:32 #20 av: Hayabusa

#19 Morotskakan har sitt ursprung från Storbritannien...som, kan man tänka sig, stal dem från någon av kolonierna. 

Anmäl
2018-05-22 09:56 #21 av: Göstage

#20 Ta inte nöjet från Oliver och hans stab på SI!Hyschar

Fast de kanske blir besvikna när de finner att själva uttrycket "kaka" anses härstamma från vikingarna. Men man finner väl snabbt att det är någon viking som jobbat i sultanens hird som importerat ordet därifrån...

http://www.carrotmuseum.co.uk/carrotcake.html

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-22 09:58 #22 av: Hayabusa

#21 Icke att förglömma: Vikingen var icke "svensk" Nörd

Anmäl
2018-05-22 10:23 #23 av: Göstage

Har gjort lite research år SI, och det visar sig att det var vikingtida samurajer som införde morotskakan.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-22 10:29 #24 av: Hayabusa

Skämtar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.