Valfrågor/Riksdagsval

Personval 2018?

2018-09-11 15:24 #0 av: Göstage

Personval var i ropet ett tag, men numera verkar det ha drivits färre (officiella) kampanjer, och  jag har inte hört någon i min omgivning tala om att kryssa för någon kandidat utanför valbar plats.

Ann Heberlein (M) och Amineh Kakabaveh (V) plus en packe "halvkändisar" hoppas på att kunna komma in i Riksdagen 2018 med hjälp av personval, men hur det går är ännu oklart.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/J156BX/trangt-att-ta-sig-in-i-riksdagen-for-kandisarna

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-13 21:31 #1 av: Göstage

Åtminstone en som kommit in på personval: Eskil Erlandsson, den tidigare landsbygdsministern petades ner på Centerns lista i Kronoberg för att man skulle föryngra, men han lyckades komma först ändå tack vare personröster.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/eskil-erlandsson-ar-klar-for-riksdagen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-14 11:24 #2 av: Carmarino

#1 Förhoppningsvis är det på grund av kompetens och inte ålder. Såvitt jag vet är Eskil Erlandsson rätt populär i sin valkrets, så det är roligt att se att väljarna inte anser att det ska föryngras till varje pris.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-14 19:11 #3 av: Göstage

MP verkar få en oväntad riksdagsledamot från Angered efter en lyckad personvalskampanj.

"Leila Ali Elmi ser ut att bli valets personkryssraket. Hon kan ta en av Miljöpartiets riksdagsplatser från Göteborg genom att kryssa sig in från plats 21.
Leila Ali Elmi är okänd för de flesta, men inte i Angered i Göteborg där hon har bedrivit personvalskampanj. En mycket lyckad sådan.

När 284 av 351 valkretsar räknats har hon fått 6,8 procent av rösterna, flest av alla personkryssade miljöpartister som kandiderar till riksdagen i Göteborgs kommun. Om detta står sig till slutresultatet får hon ett av MP:s två riksdagsmandat från Göteborg."---

https://www.svt.se/nyheter/val2018/goteborgspolitiker-kan-kryssa-sig-in-i-riksdagen

Ivar Arpi kommenterar på FB:

"Nu får man ju säga grattis till Leila Ali Elmi. Undrar vilka frågor som hon har drivit som har gjort att hon fick flest personkryss av alla miljöpartister som kandiderade till riksdagen i Göteborgs kommun? Vad utmärker henne?
– Leila har jag faktiskt aldrig träffat, säger partiets politiske sekreterare och kommunikatör i Göteborg, Helena Munther."---

Hon kallas doldis, men det är hon inte för den östafrikanska diasporan i Angered. Såhär skriver tidningen Somalilandpress om henne: "Gothenburg’s Angered district is home to a 14,000 Somali community members and the largest East African community in Sweden, thus making Elmi the presumptive Angered district’s Riksdag representative.
Speaking to journalist in Gothenburg, a Somali-Swedish senior political analyst Ahmed Mohamoudd Ali Gooni better known as Saajid Afrika, has stated that hard work, passion and large base of supporters will propel Laila Ali Elmi to the legislative seat."--- 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-16 16:19 #4 av: Göstage

#3 "Miljöpartiet satte henne på plats 21 till riksdagen, en tydlig signal att partiet inte vill ha henne i riksdagen då MP hade två till tre mandat i Göteborg beroende på valresultat. De fick två mandat. Plats 21 är alltså inte ens nära", skriver den grävande bloggaren Rebecca Wedmo Uvell, som skrivit en lång artikel om Leila A. Elmi. Det här är något ur bloggen:

"Leila A Elmis politiska karriär verkar ha börjat förra valet för 2015 satt hon för Miljöpartiet i stadsdelsnämnden i Angered. Men söker man på hennes namn hittar man ingenting annat. Inga debattartiklar, inget politiskt alls. Hon dök upp i valet 2014 och hamnade som ersättare i stadsdelsnämnden.

I december 2017 startade hon sin officiella FB-sida som drivit hennes kampanj. Hon fick 12 000 följare på den under 9 månader, ett helt otroligt resultat och många fler än en hel del kända politiker och statsråd."---

"Inte ett enda inlägg på sidan är på svenska och ingenting handlar om politik. Det går inte att lista ut vad hon tycker om saker mer än det hon skrivit som kandidat och det är antirasist och feminist.

Det är bara fullt av somalisk nationalism och uppmaningar att rösta på hennes för att hon ska företräda det somaliska folket i Sveriges riksdag. Hennes kampanj har gått ut på att somalier i Angered ska rösta in en somalier. Och då använder man personkryssystemet för klanröstning."---

"Man kan diskutera hur stor andel klanröstning kan förklara sossarnas makt i de värsta förorterna runt om i Sverige men detta står utom något tvivel – Miljöpartiet har fått in den första helt öppet klaninröstade kandidaten i Sveriges riksdag."---

https://uvell.se/2018/09/16/mp-och-den-somaliska-klankandidaten/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-16 17:50 #5 av: KimE

En skicklig tolkning av personvalssystemet och ett val av ett parti som följer antalet personröster vilket inte alla partier gör.

Anmäl
2018-09-19 11:21 #6 av: eskils

"Ulf Kristersson 82 195

Annie Lööf 52 136

Jan Björklund 13 946

Ebba Busch Thor 72 451

Stefan Löfven 10 254

Jonas Sjöstedt 36 547

Isabella Lövin 6 392

Gustav Fridolin 4 637

Jimmie Åkesson 335 692

Ovanstående siffror är det totala antalet personröster i samtliga valdistrikt fördelat på varje partiledare. Observera att siffrorna inte är representativa för partiledarnas popularitet då de inte tar hänsyn till att valsedlarna har sett väldigt olika ut."

DN

Verkar som om SD, M och KD var ganska klara vinnare i personkryssningen... Skämtar


Anmäl
2018-09-19 11:27 #7 av: Göstage

4637 svenskar gick vilse.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.