Etikettordet-fritt-fria-diskussioner
Läst 10068 ggr
[Carpinus]
2015-08-16, 09:32

Varför är kriminellas nationalitet tabu i Sverige?

I samband med att domar fallit i en stor internationell åldringsrånarhärva skrev GP att den organiserades av kriminella från Rumänien. Efter GP:s uppmärksammade serie gick man ut på ledarsidan och motiverade varför tidningen avslöjat ligamedlemmarnas nationalitet. Man skrev bl.a. "Att frågan blir känslig beror förstås på att förövarna inte sällan kommer från Rumänien och Bulgarien, vilket framgår i reportaget.

Tidningarna skriver ofta om utsatta ”EU-migranter” enligt en bestämd offermall. Sådana klichéer döljer en betydligt mer komplex verklighet. För polisen är frågan också känslig. En av få som uttalat sig är polisinspektör Adrian Lucaci, själv med rötter i Rumänien, som menar att olika ligor specialiserar sig, en del utnyttjar landsmän som tigger, andra ägnar sig åt åldringsbrott och inbrott."---

I våra grannländer skriver man klartext om åldringsrånarnas nationalitet, vilket kan vara till god Hjälp för äldre och deras anhöriga för att undvika att utsättas för brott från denna typ av ligor.

I samband med IKEA-morden twittrade SvD:s ledarskribent Per Gudmundson om att det är fel att allmänheten måste hämta fakta om brottslingarnas ursprung i första hand från nätsajter som Flashback etc. istället från "gammelmedia". (Polis och tidningar släppte visserligen uppgifterna senare, men först efter att det blivit "officiellt" på nätet.)

För detta får Gudmundson nu påskrivet av andra politiska krönikörer, senast av DN:s Peter Wolodarski, som bl.a. skriver  "Om vilda spekulationer och hätskhet fortsätter att tillta på internet, då kan vi vara säkra på att lagstiftaren som svar kommer att beskära yttrandefriheten. Pressetiken upphör då att vara en frivillig överenskommelse, som bara gäller tidningarna."

Det är alltså så man skall se det - pressen kommer inte att öppna sig. Istället hotas det med inskränkningar i yttrandefriheten, som möjligheten att på Internet föra ut sådana uppgifter som ses som helt relevant att skriva öppet om i tidningarna i våra grannländer.

Det här är ett debattinlägg och min personliga åsikt. Jag kommer att vara oartig nog att  inte att delta i någon vidare diskussion i ämnet, eftersom jag står fast i min uppfattning.

[sanna70]
2015-08-16, 10:12
#1

 Om man håller sig till sanningen så behöver man inte fundera så mycket över vad som ska mörkas eller förvrängas. Det är tragiskt att människor måste söka sig till alternativa källor för att få information om vad som sker i landet och det är också ett hot mot yttrandefrihet. Om man inte kan tala öppet om saker så resulterar det att missnöjet växer och det i sin tur missgynnar både media och den politiska ledningen. Dem borde ha insett detta faktum nu. Om media varit saklig och rak på sak skulle kanske inte hoten mot flyktingboende blivit av.  Som vanligt valde media sida och höll sig inte neutral vilket i sin tur ledde till ännu mer frustration , jag försvarar absolut inte dem som gjort sig skyldiga  till hot mot boenden och jag försvarar inte något som helst båld, hot, trakasserier däremot tror jag att mycket skulle kunna undvikas genom att vara öppen och ärlig.

Låt oss ta ett exempel - Anders Breivik gjorde sig skyldig till att ha skjutit på människor, det var ett fruktansvärt dåd och Media var öppen och talade om allt som skedde.  Varför inte fortsätta i samma spår oavsett etnicitet? 

Några andra exempel som kan tilläggas är hur fint media väljer sina politiska sympatisörer och lyfter dessa till det yttersta medans man tar varje tillfälle i akt för att nedvärdera och smutskasta andra. Åter igen blir det motsatt effekt av det hela. Folket vill inte höra lögner och partiska uttalanden, folket vill höra sanningen och den har dem rätt till.

Senast häromdagen stod det att läsa att Invandring /flyktingpolitik är av dem mest aktuella frågeställningar hos Svenska folket.  I media skriver dem att det är tveksamt att Stefan kommer att ge efter för SD. Mycket märkligt uttalande för SD är ett parti som företräder sina väljare och dem verkar öka i antal konstant så med andra ord tycker Media att folket ska hålla tyst och hålla sig till Stefans åsikter för han vet bäst. . Åter igen blir effekten det motsatta. .  Att dem aldrig lär sig. .

Hur vore det om man faktiskt höll sig till sanningen i alla lägen som omväxling?

"En pressetisk regel, som har ett halvt sekel på nacken, lyder: "Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande."

gruvel
2015-08-17, 14:42
#2

I exv. Norge anger man etniskt ursprung på gärningsmän. Kanske tänker man så att för nya norrmän kan detta vara en tankeställare, särskilt om de tillhör en urskiljbar minoritet i samhället. - Etniciteten hos gärningsmannen på IKEA i Västerås läste jag först i danska tidningen Politiken.  - För väl snart tio år sedan varnade polisen i Huddinge för två ligor, en från Chile och en från något land i Östeuropa, glömt vilket. Man tvingades ångra det och be om ursäkt, man får inte varna medborgare så specifikt med nyttiga karakteristika som kan skärpa vaksamheten.

mwetterstrand
2015-08-17, 15:39
#3

Men den pressetiska regeln håller väl än? Jag ser ingen anledning att ange eller publicera etnicitet, ålder, kön etc. om det saknar betydelse i aktuellt sammanhang. 

I riktigt stora tragedier/sammanhang tror jag polis & media väljer att göra det ändå med hänvisning till människors rätt att veta och för att om möjligt undvika spekulationer.

[sanna70]
2015-08-17, 17:53
#4

Nej, den regel missbrukas allt som oftast. Tex En Svensk hamnar i media pga sexualbrott, i regel ser man hela eller delar av mannen. En Svensk  åker fast för misshandel, samma sak där bild på hela eller delar av honom. En politiker åker fast för brott, det heter "politiker" 

Om någon med annan etnicitet åker fast för något brott (oavsett slag) så kommer varken namn eller bild på denne. Samma med politik, vi vet alla nu hur media reagerar om SD gör något, oavsett om det är brottsligt eller inte så skapas det genast rubriker av det negativa slaget.

Detta var bara några exempel och jag förstår mycket väl att folk slutar läsa tidningar, det har förlorat sin trovärdighet fullständigt.

mwetterstrand
2015-08-17, 17:56
#5

#4

"Nej, den regel missbrukas allt som oftast. Tex En Svensk hamnar i media pga sexualbrott, i regel ser man hela eller delar av mannen. En Svensk  åker fast för misshandel, samma sak där bild på hela eller delar av honom. En politiker åker fast för brott, det heter "politiker".

**Om någon med annan etnicitet åker fast för något brott (oavsett slag) så kommer varken namn eller bild på denne. Samma med politik, vi vet alla nu hur media reagerar om SD gör något, oavsett om det är brottsligt eller inte så skapas det genast rubriker av det negativa slaget."
**

Det där låter lite som en konspirationsteori. Har det gjorts någon riktig kartläggning eller är det mer en magkänsla?

[sanna70]
2015-08-17, 18:17
#6

#5 Saken är att folk misstror media och ja, det finns bevis för detta och då borde det rimligtvis finnas orsak till detta. 

Här är en person som sagt upp prenumeration på sin tidning. . Hon, som många andra har tröttnat på medias vinklingar och felutsagor 

 https://bodilbergh.wordpress.com/2015/08/14/tack-och-adjo-sydsvenskan/

mwetterstrand
2015-08-17, 19:20
#7

#6

"Saken är att folk misstror media och ja, det finns bevis för detta och då borde det rimligtvis finnas orsak till detta."

Man kan misstro mycket på felaktiga grunder. Det betyder inte att det finns fog för misstroendet eller att det du påstår i #4 är sant. Men om du plockar fram trovärdig evidens för detta istället för försöka styrka det med anekdoter och magkänsla så är jag beredd att byta ståndpunkt.

[sanna70]
2015-08-17, 22:22
mwetterstrand
2015-08-17, 22:38
#9

#8

Jag vet inte om du missförstod mig, men jag efterlyste något som styrker din hypotes om att media hänger ut "svenskar" och skyddar invandrare. Du förstår att studien du länkar till bara mäter hur förtroende för medier ser ut och förändras över tid? Att du sedan drar slutsatsen att minskat förtroende måste bero på att man hänger ut "svenskar" och skyddar invandrare är något helt annat.

Och även om det fanns studier som visade att människor tappar förtroende just p.g.a. detta så är det fortfarande inte bärande evidens för att den hypotesen - media hänger ut "svenskar" och skyddar invandrare - är sann.

Bagtjesen
2015-08-17, 22:48
#10

Den politiska korrektheten i Sverige skulle göra det omöjligt att gå ut med allmänna efterlysningar (även om något polisdistrikt gjorde det för 5-10 år sedan). Oavsett nationalitet eller ras, etnicitet så går det inte att säga att någon är fet, rödhårig, eller lång. En svensk efterlysning skulle förmodligen vara den ultimata komiken!


mwetterstrand
2015-08-17, 23:58
#11

#10

Enligt de regler (RPS FAP 473-1) som reglerar bland annat polisens signalementsupptagning anses ord som smärt, klen eller mediär kroppsbyggnad korrekta. Likaså lätt mörkhyad, mörkhyad och mycket mörkhyad samt svenskt utseende.

Men jag tror att du har rätt, det finns en rädsla för efterföljande represalier om man publicerar efterlysningar/signalement som kan tolkas som att man inte respekterar människors lika värde. Men det kan aldrig vara fel att sprida sakliga uppgifter i det brottsförebyggande arbetet.

[Carpinus]
2016-04-28, 11:19
#12

#0 I vissa sammanhang sipprar det ut uppgifter, och i det här fallet verkar det som om Lucacis uppgifter är relevanta.

"I takt med att tipsen om vägpirater ökar ser nu polisen ett samband mellan vägpirater och de åldringsbrott som sker i stadskärnorna. – Vi håller på att kartlägga ett hundratal individer som har kopplingar till båda, säger utredare Mats Wahlberg. Enligt honom handlar det om personer som reser runt i olika länder i olika konstellationer. – Det handlar om både män och kvinnor, från unga vuxna till övre medelåldern, alla uteslutande från Rumänien."---

Bohuslänningen

[Nomen Nescio]
2016-08-08, 19:05
#13

_"Skattefinansierade Sveriges Television tillhör också värsta sortens PK-maffia. Nyligen har ledningen delat ut en fyrsidig guide – ”Tips och språkråd när du jobbar med att spegla Sverige” – till sina Medarbetare med regler för hur man ska behandla invandrare och människor av utländsk bakgrund.

Man ska i fortsättningen kalla inte bara svenskar utan även utlandsfödda islamister som reser från Sverige för att delta i terroristrelaterade handlingar för ”svensk som haft samröre med våldsbejakande/militanta islamister”. Människor som inte är svenska medborgare ska inte kallas för invandrare utan till exempel för ”de som bor i Sverige”.

”Använd inte polisens språkbruk rakt av (något TT gör)”, heter det också. Man ska vara försiktig med att använda polisens beskrivning av signalement. När nu detta händer, polisen har ju också fått direktiv om att undvika som uttryck som ”färgad”, ”av en annan hudfärg” eller ”afrikanskt ursprung” när man efterlyser folk för brottslighet. Detta är Sverige av i dag."---_

Pensionerade journalisten Peter Kastensson bloggar.

Zepp
2016-08-08, 19:54
#14

Nu så har jag inte ens läst resten av tråden.. meniallafall med utgångspunkt från att vi fortfarande har yttrandefrihet.. så varför hängs alldrig svenskar ut/övriga nordbor?

Jamenar.. vill vi komma tillrätta med kriminalitet/sexuelle övergrepp

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Nomen Nescio]
2016-08-08, 21:10
#15

#14 Ge ett exempel på något sådant fall.

[Nomen Nescio]
2016-08-09, 06:33
#16

_"Fram till år 2005 kunde man ur Brottsförebyggande rådet (Brå) register utläsa gärningsmännens etnicitet. I en rapport från år 2005 konstateras, i jämförelse med en annan studie från 1993, att utrikes föddas överrisk har ökat från 2,1 till 2,5. I samma studie framhåller myndigheten att det inte handlar om alla invandrare; överrepresentationen finns primärt bland misstänkta gärningsmän födda i Mellanöstern och Nordafrika."---

 "Vidare skriver man: "Andelen utrikes födda som registrerades som misstänkta för våldtäkt var 4,5 gånger högre än andelen registrerade bland dem med svenskfödda föräldrar".---_

Alice Teodorescu i GP

Siffrorna är alltså från 2005, därefter lades locket på. Sannolikheten är inte stor att kurvan  brutits sedan dess, snarare tvärtom…

[Nomen Nescio]
2016-08-10, 02:47
#17

_"Staffan Danielsson (C) har tidigare argumenterat för att Sverige ska anpassa asylregler till övriga EU, exempelvis när det kommer till åldersbestämning.

I en debattartikel i onsdagens Svenska Dagbladet riktar riksdagsledamoten enligt egen utsago blicken mot ännu ett laddat område. Han anser det finnas ”starka skäl som talar för ökad öppenhet när det gäller polisen och mediernas rapportering om brott”.
Danielsson vill också att justitieminister Morgan Johansson (S) ska ge Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att kartlägga brottslingar, genom att föra officiell statistik på kriminellas nationalitet och bakgrund.

”Jag tycker att det är relevant och viktigt att verkligheten redovisas i officiell statistik, inte minst i tider med växande migration. Det ger underlag för diskussion och för att det brottsförebyggande arbetet ska kunna bedrivas på bästa sätt”, skriver Danielsson."---

"Anders W Jonsson, Centerpartiets vice ordförande och gruppledare i riksdagen, säger till Aftonbladet att de förslag som Staffan Danielsson lägger fram är hans personliga åsikter och inget som partiet har haft uppe för behandling."---_

Aftonbladet

Zepp
2016-08-13, 22:04
#18

Konstigt iomed att de flesta sexuella övergrepp begås inom hemmen med Nordiska män som förövare!

Det som sticker ut är kanske att offren har en överepresentation av kvinnor från asien?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

hankans91
2016-08-14, 02:39
#19

#18 Så du menar att utländska män skulle behandla sina kvinnor bättre i hemmen? Många gånger får de inte ens knappt kliva ut genom dörren.

Zepp
2016-08-14, 15:09
#20

Jag menar inget ting.. konstaterar bara vad statistiken säger!

Så jag ställer en motfråga.. så du menar att problemet handlar om manligt kön?

Skall vi diskutera på den nivån lär det hur som helst sluta i pajkastning?

Iallafall, de flesta sexuella övergrepp sker inom hemmets skål och vägg!

De övervägande offren är kvinnor.. kvinnor med asiatiskt ursprung har en större sannolikhet för att bli utsatta för detta!

Varvid man får lov att dra egna slutsatser.. utanför statistikens område!

De flesta offer och förövare lever i äktenskap eller i äktenskapsliknade förhållanden!

Förr trodde man att det var relaterat till låg social status och eventuellt missbruk, senare forskning antyder att det är snudd på lika vanligt i alla samhällsklasser, utbildningsnivåer och socioekonomiska avseenden!

Vilket mer pekar på vissa mäns förmåga att få till och upprätthålla normala förhållanden med det motsatta könet?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

hankans91
2016-08-14, 22:23
#21

#20 Vilken statistik? #15 frågade efter den men fick ingen ifrån dig? Jag har inte lagt nivån på pajkastningen det brukar du själv göra. Håller verkligen med dig om att det nog finns ett stort mörkertal med kvinnor med asiatisk ursprung som blir utsatta för sexualbrott. För vi har haft stor invandring ifrån mellanöstern och de har asiatiska fruar.

Zepp
2016-08-17, 21:17
#22

Vet lixom inte vilken sten du legat under i hela ditt liv?

Kvinnliga flyktingar från Asien är jävligt sällsynt.. de är främst unga män!

Däremot så förekommer något som brukar betecknas såsom importerade fruar.. till svenska män.. rätt ofta från Thailand eller Phillipinerna!

Märk väl att problemet med de Asiatiska kvinnorna främst handlar om sådana från Thailand och Phillipinerna!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

hankans91
2016-08-17, 22:43
#23

#22 Hahaha och du ska snacka om pajkastning "vet lixom inte vilken sten du legat under i hela ditt liv?" Kvinnliga flyktingar från Asien är inte sällsynt vi har många kvinnor ifrån Mellanöstern och de har ofta huckle på sig om du inte märkt det? De allra flesta är flyktingar. Vet du om att mellanöstern ligger i Asien? Om inte föreslår jag till dig Zepp att köpa en atlas! Avsluta med lite pajkastning blev du tappad när du var liten?

Vanja
2016-08-18, 09:10
#24

Inget mer tjafs om stenar eller tappningar av bebisar tack!

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

[Nomen Nescio]
2017-01-15, 16:34
#25

#17 "I Sverige förs inte regelbundet statistik över brott och ursprung. Senast det gjordes var 2005 då Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerade en undersökning. Sverigedemokraterna har i riksdagen krävt en ny undersökning – och nu vill även den centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson se en sådan. I Agenda klockan 21.15 i SVT2 diskuterar SD:s gruppledare Mattias Karlsson och Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, frågan."---

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/krav-ny-undersokning-av-utrikesfodda-och-brott

[Nomen Nescio]
2017-01-17, 08:30
#26

"I Sverige förs inte regelbundet statistik över brott och ursprung. Senast det gjordes var 2005 då Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerade en undersökning."---

"SD kräver en ny undersökning, och nu vill även den centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson ha en sådan."---

"Staffan Danielsson vill veta hur mycket vanligare det är att utrikesfödda begår brott – även om det går på tvärs med vad hans parti vill. – Det gjordes rapporter 1996 och 2005. Nu har det gått elva år och vi har en migration som är på helt andra nivåer, säger han. Han menar att det är kontraproduktivt att inte ta fram en sådan rapport. – Folk tror att nästan inga svenskar begår brott, utan bara utlandsfödda. Så är det ju inte. Fakta sparkar, fakta behövs. Det är det enda jag är ute efter."---

"I februari i fjol meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) i ett skriftligt svar på en fråga i riksdagen att han inte tänker ge Brå något uppdrag att genomföra en ny undersökning. Han anser inte att ”en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället.” När SVT Nyheter söker Morgan Johansson meddelar han via pressombud att samma svar gäller också i dag."----

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/krav-ny-undersokning-av-utrikesfodda-och-brott

Zyperior
2017-01-17, 17:48
#27

Underförtstått, vilket jag tror alla som besitter ett IQ högre än en gaffel förstår också, är att sådan statistik skulle bekräfta det man idag gärna kallar "fördomar". Det skulle inte vara fördomar längre utan fakta. Så då låter man istället dessa fördomar öka både för dem som säger att nationalitet är relevant, och för de som säger emot, istället för att informera befolkningen.

Så kommer det vara fram tills SD får sitta i regeringen.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

[Nomen Nescio]
2017-01-17, 19:08
#28

#27 Javisst, vill politikerna bevisa att det bara rör sig om fördomar så vore  det ju enkelt att låta BRÅ ta fram statistiken för att bekräfta den ståndpunkten -  borde inte vara särskilt svårt med tanke på hur väl myndigheterna kartlägger oss i övrigt…

Man borde ju inse att allmänheten nu istället undrar om de är rädda för svaret.

Hayabusa
2017-01-17, 20:35
#29

#28 I vårt grannland Danmark redovisas dylik statistik (om jag inte har helt fel för mig).

Carmarino
2017-01-18, 10:21
#30

#29 I Danmark redovisas nationaliteten redan när media berättar om brotten.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Nomen Nescio]
2017-01-18, 19:00
#31

Alice Teodorescu i GP tillhör också skaran som undrar över hemlighållandet och ställer sig också undrande inför uttalanden av Morgan Johansson och Jerzy Sarnecki. "Fakta om brottslingars bakgrund är relevant för att minska risken för mytbildning", framhåller hon i en ledare.

[Carpinus]1
2017-02-07, 10:47
#32

Inte utan att man blir lite frågande över vad kriminologen Jerzy Sarnecki spelar för spel när han frenetiskt bekämpar att Sverige åter, i likhet med grannländerna,  tar fram statistik över utlandsföddas representation i brottsstatistiken. Sarnecki medger att det finns en känd överrepresentation, men anser att det är "ointressant" att ta reda på hur stor. Han vill istället att man bara skall tala om de bakomliggande orsakerna till att varför det är så.

När Örebropolisen Peter Springare häromdagen i ett Facebookinlägg rabblade upp en mängd utländska förnamn som förövare i olika brottsfall dyker Sarnecki upp även i den debatten och anklagar Springare för att presentera "dåligt underbyggda inlägg" och ge en falsk bild av Sverige.  Sarnecki pekar för övrigt på statistik över att det finns en överrepresentation av utlandsfödda bland läkare och äldrevårdare. Inom de områdena accepterar alltså Sarnecki att det finns offentlig statistik över utlandsföddas roll, men så ger den ju också en positiv bild…

En av flera som undrar över Sarneckis inställning är Petter Månsby. I ett debattinlägg i GP (redan innan Örebroutspelet) anklagar han Sarnecki för att politisera forskningen.

[Carpinus]1
2017-02-25, 09:49
#33

Vem vill förtiga och vem vill ha fakta på bordet? "Sprickan om invandrare och brottsligheten"  i Expressen.

[Carpinus]1
2017-02-25, 13:19
#34

#33 Enhetschefen på BRÅ som uttalar sig i artikeln verkar märkligt skeptisk till en ny statistik, även om hon säger att man kan göra en om man får regeringens förfrågan.  Som utomstående tycker man att det skulle vara av intresse för en brottsforskare att se utvecklingen över tid - det har ju hänt en del i samhället sedan den senaste undersökningen 2005, och varje förändring borde kunna visa politiker och samhällsbyggare i vilka grupper man kan behöva sätta in olika former av brottsförebyggande åtgärder.  I just detta fallet tycker man att BRÅ skulle ställa sig till förfogande som verktyg -  debattör kan man vara när det finns ett konkret underlag att diskutera .

mangemani4
2017-02-25, 13:37
#35

om sanningen gynnar SD och "de onda krafterna", vem gynnas då utav lögnerna….

To be a good soldier you must love the army. To be a good commander you must be able to order the death of the thing you love.

http://nostalgiminnen.fria.ifokus.se/discussions/57f19cd5ce12c43ad8000dd6-valkomna-till-nostalgiminnen?readstate=false

Zepp
2017-02-25, 16:37
#36

Om man nu vill djupdyka i statistik,, varför framhålls inte det främsta, dvs att det är främst män.. rätt ofta unga män som förekommer i statistiken över lagförda och misstänkta brottslingar?

Såå.. jag ställer frågan öppet,, vad gör vi åt det faktum att över 90% är av manligt kön?

Förbud lär knappast göra någon nytta. vad sägs om kemisk kastrering/obligatoriskt intag av östrogen?

Vi kanske skulle kunna förbjuda låg socioekonomsk status.. eller låg sjäjvuppskattning bland män?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Carpinus]1
2017-02-25, 17:02
#37

#36 BRÅ anger kön och ålder i sin statistik över lagförda brottslingar och att unga män toppar den framgår verkligen i  debatten.

Det där inlägget vevar du i repris i olika former, och det är ett försök att slå in en redan öppen dörr bara för att få diskussionen dit du vill. Du har redan ältat saken i flera inlägg bara i den här tråden, och den finns  lite varstans med dig som avsändare.

Zepp
2017-02-25, 17:49
#38

Mm, du har rätt, jag har en agenda!

Brottsligheten är främst en manlig företeelse.. socioekonomskt svaga är oxå överepresenterade.. fortfarande mest män.. unga är oxå främst förekommande.. mest män igen!

WTF gör vi åt manligt kön?

För det första så är jag av manligt kön själv senast jag kollade.. har oxå varit ung och ställt till det för mig och mina föräldrar.

På de senaste 40 åren iallafall så har jag tagit universitesexamen, betalat mina studielån och betalat skatt samt köpt en fastighet att bo i.. en hel del avdrag har jag oxå gjort, och jag avser att göra fler framöver.. det är lixom en av morötterna för att dra sig själv ur socioekonomiskt utanförskap och förortselände!

Hallå, halloj, det finns alternativ till förortens kriminella livstil.. och det finns fördelar med det.. dock rätt sällan snabba pengar!

Och fördelen är.. trygg anställning, stadig lön, pensionsinsättningar, sparande och avdragsmöjligheter!

Är man lyckligt lottad kan man få tjänstebil.. själv föredrar jag MC!

Finns en del garantier för de som väljer ett kriminellt liv oxå, snabba pengar som försvinner lika snabbt som de kom, fängelsevistelse i tid och otid, inga pensionsninsättningar, ej heller några avdragsmöjligheter!

Det om detta och alla möjliga val man kan göra som ung man!

Det är knappast bara jag och Springare som har uppmärksammat att utlands födda främst yngre män står för en stor del av Polisens grövre brottsanmälningar?

Grejen är fortfarande att om man bortser från etnisk tillhörighet så är det ungefär lika vad gäller sociekonomisk status… dvs främst illiterata unga män från trasiga familjeförhållanden/förotsmiljöer!

Fördelen med att vara född man i sådana förhållanden skall jämföras med att vara född till kvinnligt kön som i sin tur kan leda till något värre, nämligen prostitution!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Carpinus]1
2017-02-25, 18:14
#39

#38 Och vad tycker du ditt utbroderade inlägg har för samband med frånvaron av den efterfrågade BRÅ-statistiken? Det framgår av rubriken vad den här tråden handlar om - "varför är kriminellas nationalitet tabu i Sverige", inte "vad gör vi åt det faktum att över 90%  i statistiken över lagförda och misstänkta brottslingar är av manligt kön?" Jag är f.ö. övertygad om att bland de kriminella av annan nationalitet är det större manlig dominans än så (bortsett vad gäller brotten mot åldringar). Men det får vi ju inte veta, eftersom den statistiken är tabu. Och det är det denna diskussion avser.

Zepp
2017-02-25, 18:29
#40

Jo med tanke på din febless för statistiska samband så efterlyser jag dina slutsatser om att det främst handlar om personer med manligt kön.. och det sambandet är starkare än det om utländsk härkomst!

Såå.. nu vill jag att du redovisar dina synpunkter på vad f*n vi gör åt det faktum att så gott som alla brottsanmälningar handlar om personer av manligt kön!

Gäller även trafikbrottslighet!

Du får gärna utveckla det till specefika åtgärder när det gäller yngre och äldre!

Om det är Tabu så är det väl i så fall här på forumet.. i statistiken så lyser de knappast med sin frånvaro?

Likaså gäller statistiken över olyckor med bil.. cirka 2/3 orsakas av nyktra!

Jag gissar att det oxå handlar om cirka minst 90% män, så vad f*n gör vi åt alla nyktra män i trafiken som orsakar så förbannat mycket olyckor?

Iomed att du förefaller vara fena på att reda ut det mesta vad gäller statistiska samband så överlåter jag till dig att komma med förklaringar och förslag på dels hur vi minskar mäns kriminalitet och trafikbrottsligheten/olyckorna!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Carpinus]1
2017-02-25, 19:02
#41

#40 Önska på du bara! Själv skulle jag önska att du skruvade på kapsylen och höll dig till ämnet.

Zepp
2017-02-25, 19:22
#42

Finns rätt mycket som jag önskar.. en helt annan sak är vad din agenda är?

Och det är till stora delar ett stort frågetecken för mig!

Iallafall så har jag dragit några slutsattser från en mängd av dina inlägg;

1, Du vill avskaffa monarkin.. iomed att den familjen är av utländsk härkomst?

2, Du vill stoppa taxi och allmänna kommunikationer, iomed att dessa till väldigt stor del framförs av personer med utländsk härkomst?

3. Du vill utvisa stora delar av vår läkarkår och hemvårdspersonal, iomed att den till stora delar består utav personer med utländsk härkomst?

4. Du skiter fullständigt i Husby lixom jag iomed att ingen utav oss bor där?

5, Du använder Husby som ett slagträ för att torgföra din egen agenda.. så gör jag oxå.. dvs vi är lika goda kålsupare!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Carpinus]1
2017-02-25, 19:52
#43

#42 I den här tråden vill jag diskutera exakt vad som står i rubriken, inget annat.

Zepp
2017-02-25, 20:01
#44

Mm.. fast så länge vi har yttrandefrihet här i landet så kan det alltid hända så även på det här forumet att en tråd leder vidare till något som trådskaparen inte tänkt sig?😮

6, Du vill inte ha en diskution som leder till något annat, som inte stöder din egen agenda?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Carpinus]1
2017-02-25, 20:03
#45

#Jag vill ha en nykter och saklig diskussion. Att du vill babbla om det som faller dig in kan jag inte göra mycket åt - det är ju ingen ovanlig företeelse på Politik iFokus på lördagkvällarna.

Zepp
2017-02-25, 20:20
#46

Som regel så arbetar jag på vardagar och har varken lust eller tid att käbbla med dig då. tyvär, du får hålla dig tills jag går i pension!

Huruvida jag är nykter på lördagar skall jag låta vara osagt.. iomed att det oftast förekommer något glas vin eller två till maten.. på helgen.

7, det är inget tabu med nationalitet vad gäller främst mäns brottslighet, det är och har så gott som alltid handlat om senaste invandrargenerationen bosatta i undantagsområdena!

8, nationell tillhörighet har varierat över åren.

9, de invandrade akademikerna, läkarna, taxichauförer, bussförare, tunnelbaneförare, hemvårdspersonalen med utländsk härkomst förkommer väldigt sällan i brottsstatistiken! 

10, likaså är vårt kungahus helt dominerat av folk med utländsk härkomst.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Carpinus]1
2017-02-25, 20:26
#47

Man kan ju göra statistik över vilka som inte förekommer i statistiken också om det skulle finnas behov av det, inte mig emot. 

Nu skall jag inte störa ditt lördagsfilosoferande mer.

Zepp
2017-02-25, 20:46
#48

"Man kan ju göra statistik över vilka som inte förekommer i statistiken"

Strålande förslag, testa detta även om det kan ställa en del av din agenda på huvudet!

Vi var väl mest måna om den oomkullrunkeliga sanningen.. även om den är svåråtkomlig?

11, det är den sista generationen av de som bosätter sig i undantagsområdena som orsakar mest problem i samhället!

12, ingen bosätter sig där frivilligt.. förutom eventuellt masochister?

För övrigt så önskar jag dig en god fortsättning på helgen, själv så tror jag att det är dags för ett tredje glas vin.. samt filosoferande över lösningar utav dels nationella men även världsproblem.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

lordgortor
2017-02-26, 11:35
#49

Vore det inte allra bäst att publicera allt? Då skulle vi få reda på vilka som förekommer i Panamadokumenten vilket vore väldigt tacksamt, dessutom borde alla självdeklarationer vara offentlig handling!

[Carpinus]1
2017-02-26, 11:42
#50

#49 Var kommer just denna statistik in i den bilden tycker du?

lordgortor
2017-02-26, 23:12
#51

#50

Det är väl självklart att det vore bäst om allt vore öppet redovisat för att undvika gissningar och spekulationer/propaganda.

landsbygdsbo
2017-02-27, 09:27
#52

Det är väl känt för de flesta som arbetar med problemen att den socioekonomiska situationen har en stark påverkan. Sedan är det väl även så att personer utan gymnasiebetyg är starkt överrepresenterade. Slår man sedan ihop den socioekonomiska situationen och avsaknaden av gymnasiekompetens så har du praktiskt taget skapat förutsättningarna för en kriminell karriär. 

Därför är det av intresse om personen som tas in för ett brott uppfyller de ovan beskrivna kriterierna..och då är informationen en del av förklaringen till varför han hamnat där han är.

Den andra aspekten är respekten för vår media. Om allmänheten får för sig att media medvetet mörkar fakta så försvinner med tiden respekten för vår media.

Och det är allvarligt med tanke på vad som händer i USA idag. En tandlös ej respekterad media har inte de muskler som krävs för att sätta blåslampan i baken på politikerna.

eskils
2017-02-28, 13:01
#53

”Malmöpolisen vill publicera bilder på misstänkta brottslingar

Idén att publicera bilder på misstänkta rånare för att få Hjälp att identifiera dem har kommit upp inom Malmöpolisen, efter flera butikrån den senaste tiden. "Med tanke på våldet är det nog inte så dumt" säger Malmöpolisen Stefan Sintéus till P4 Malmöhus.

Syftet att få Hjälp av allmänheten att identifiera misstänka rånare skulle kunna motivera att publicera bilder från övervakningskameror. Det säger Anders Lindell, polisinspektör i Malmö, till P4 Malmöhus. I dag publiceras sådana bilder enbart på polisens interna nätverk, men bara få av bildpubliceringarna leder till att misstänkta kan identifieras.”

https://www.sydsvenskan.se/2017-02-28/malmopolisen-vill-publicera-fotografier-pa-misstankta

En bra idé! 👍

[Carpinus]1
2017-02-28, 13:56
#54

Visst är det en bra idé, men Malmöpolisen har ju velat göra det tidigare men fått avbryta. När man försökte 2009 kallade kriminologen Jerzy Sarnecki det för "ett tilltag"… 😕

http://www.dn.se/nyheter/sverige/skanepolisen-hanger-ut-misstankta-brottslingar/

eskils
2017-02-28, 17:42
#55

#54 Nu liksom 2009 handlar det bara om att publicera bilder där "personen bedöms som farlig för allmänheten, eller är misstänkt för brott som kan ge ett fängelsestraff i två år eller längre".

Vansinnigt om man avslår polisens begäran därför att man bryr sig mer om att skydda förövarnas identitet än att skydda befolkningen! Sarnecki säger i artikeln från 2009 att bildpublicering på de grova brottslingarna skulle vara "ett stort ingrepp i den personliga integriteten", och att "oskyldiga personer hängs ut". Hur kan man vara oskyldig om man fastnar på en övervakningskamera i färd med att begå brott?  Han kan inte vara riktigt klok…

Nu har Sarnecki anlitats av Stockholms stad för att åtgärda våldsbrotten i t ex Rinkeby: http://www.expressen.se/nyheter/stockholm/stockholms-stad-anlitar-jerzy-sarnecki/ Grattis Stockholm! 😉

(Vet att mitt inlägg i #53 egentligen inte hör till trådämnet, men hittade ingen annan lämplig tråd.)

[Carpinus]1
2017-02-28, 18:05
#56

Ja, det finns några som älskar att utnyttja sitt inflytande!  Utöver enskilda "forskare" så sitter det en del jeppar på Länsstyrelser och datainspektionen som förbrytarna borde komma ihåg i sina aftonböner - de är ju deras välgörare…

[Carpinus]1
2017-03-01, 15:55
#57

"Varför är etnisk bakgrund intressant när det gäller offer, men inte förövare? Det är lätt att få känslan att personer med invandrarbakgrund endast får framställas som offer", anser Aleksandra Boscanin på GP:s ledarsida.

eskils
2017-03-02, 17:45
#58

#57 Det kallas väl censur..? 🤐 Sånt man sysslade med i DDR.

Har en känsla av att det är mest i SVT och den rikstäckande pressen som man vägrar tala om utländska brottslingars nationalitet. I lokalpressen kan det vara öppnare nuförtiden, t ex här i en Uppsalatidning:

”Tidigare i veckan blev en 66-årig man utsatt för ett våldsamt rånförsök på Petters­lundsgatan då han överfölls av tre till fyra ungdomar som försökte slita av hans halskedja. De misslyckades men mannen fick sår på halsen. Händelsen liknar ett antal tidigare rånöverfall som skett i centrala Uppsala de senaste veckorna, exempelvis på Vaksalagatan den 5 februari då en 90-årig man blev rånad på sin guldklocka av en yngling som sågs springa mot Resecentrum.

Rånar för droger

Enligt Uppsalapolisen finns det en koppling mellan dessa rån – våldsamma och med små byten – och det ökade missbruket av rökheroin i Uppsala. Som bland annat Upsala Nya Tidning rapporterade om i mitten av februari rör det sig nu om minst 90 ensamkommande flyktingbarn som använder heroin kring Resecentrum. (…)

I Enköping har även svenska ungdomar börjat med rökheroin – det har vi inte sett i vårt län tidigare.

Drogen välbekant

Att just ungdomar från Afghanistan är överrepresenterade i den här gruppen tror Daniel Larsson beror på en kombination av orsaker. Välkända problem med segregation men till viss del också landets historia av opiumproduktion.”

http://www.uppsalatidningen.se/aktuellt/rokheroinet-ett-skenande-tag-4557307.aspx

eskils
2017-03-02, 23:15
#59

#58 En till artikel om situationen i Uppsala:

”Uppsalabon Marta Obminska, riksdagsledamot (M), är orolig över utvecklingen i Uppsala och har skickat två skriftliga frågor till inrikesminister Anders Ygeman (S).  (…)

_Hur allvarlig är situationen, enligt dig? _– Det är allvarligt. Jag har varit Uppsalabo sedan 1985 och nu börjar människor, inte bara tjejer, tycka att det är obehagligt att gå ut. Och detta gäller inte bara under natten. Folk undviker Resecentrum och vissa delar av stan. Det förekommer attacker med kniv eller pistol bakifrån. Detta är inte det Uppsala vi önskar. (…)

– En annan åtgärd är åldersbedömning. Det skulle göra stor skillnad. Jag vet att något marockanskt ”barn” hade sju identiteter, och var över 18 år. De är ofta inte här lagligt, och finns inte registrerade i Sverige. De utför alldeles för många brott. Narkotikaberoendet är en komplex fråga, men a och o är att polisen behöver förstärkning.”

http://24uppsala.se/2017/03/02/riksdagsledamot-personranen-utfors-av-marockanska-gatubarn/

Zepp
2017-03-11, 13:34
#60

Varför är det tabu att jämföra SDpolitikers kriminalitet med vissa invandrargruppers?

Jag förväntar mig härmed att Avpixlat kommer att avslöja hela sanningen!

Med bilder och allt!

För om man säger som så.. SD är det riksdagsparti med flest dömda brottslingar!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

mangemani4
2017-03-11, 13:51
#61

vad yrar du om=/ http://mobil.andersleander.bloggplatsen.se/2015/12/02/11226525-listan-over-domda-politiker/

denna lista behövs inte ens, om man vill få sin världsbild utmanad(vilket inbitna SD hatare som du inte vill) så finns information att hitta om man söker, men det gör ni inte, ni söker möjligtvis efter SD skandaler, sen blir det inget mer. sorgligt att ni sedan ska öppna munnen och kläcka ur er en massa strunt.

To be a good soldier you must love the army. To be a good commander you must be able to order the death of the thing you love.

http://nostalgiminnen.fria.ifokus.se/discussions/57f19cd5ce12c43ad8000dd6-valkomna-till-nostalgiminnen?readstate=false

[Carpinus]1
2017-03-11, 13:53
#62

#60 Det är väl inte tabu? Du gör det ju nu!

Är det den traditionsenliga lördagsdimman (#45) som håller på att tjockna redan ?🤪

Zepp
2017-03-11, 14:11
#63

Kul med statistik!

Här kommer lite till att roa er med !

"sverigedemokrater är mer kriminella än invandrare"

http://nyheter24.se/maktkamp24/785778-5-fakta-som-visar-att-sverigedemokrater-ar-mer-kriminella-an-invandrare

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Carpinus]1
2017-03-11, 14:25
#64

#63 Bra att du håller dig uppdaterad! Länken är till en artikel från 19 december 2014 och ämnet har väl diskuterats här ett antal gånger.

mangemani4
2017-03-11, 15:37
#65

och så var det det här med källkritik. det är allmänt känt att nyheter24 är vänstervridet och det som skrivs där ska man ta med en stor nypa salt. vet att du inte kommer att göra det då du inte har något intresse i att få reda på hur det egentligen ligger till, men kolla upp alla namn och händelser i min länk jämför det med hur många kriminella handlingar SD har utfört så ska du se hur fel du har.

To be a good soldier you must love the army. To be a good commander you must be able to order the death of the thing you love.

http://nostalgiminnen.fria.ifokus.se/discussions/57f19cd5ce12c43ad8000dd6-valkomna-till-nostalgiminnen?readstate=false

lordgortor
2017-03-11, 23:13
#66

Zepp skall ni inte bry er om. Han hotade mig med på grund av mina åsikter eller snarae på grund av min inställning till överheten.

Zepp
2017-03-12, 16:35
#67

Mm.. källkritik var ordet sade Bull!

Och det sved tydligen i vissa själar?😃

Menna.. ponera att SDs riksdsdagrupp är helt normal, dvs ett urval av vår befolkning, med alla dess brister.. lixom anmärkningar i belastningsregistret?

Frågan som då uppstår är varför de torgför att andra grupper är värre?

Borde inte Jimmie i så fall främst rekrytera korgossar till riksdagsgruppen?

För att inte tala om alla som har fått gå på grund utav ekonomiska kopplingar till främmande makt?

#66

Antingen så låtsas du vara idiot eller så är du totalt illiterat!

"Enskilda till straff, androm till varnagel" är en term som används vid domstolar och för att förklara varför straff utmäts!

Dvs tanken är att straffet skall ha förebyggande syfte, för den enskildes fortsatta leverne och för allmänhetenens tilltro för domstolarna!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

mangemani4
2017-03-12, 17:02
#68

sved och sved, klart sådant som länkas till som är rent struntprat ska kommenteras och rättas till. har du kollat upp fallen från min länk än så vi kan släppa hela det här "SD har mest kriminella" skitsnacket? eller är du en sån som tycker det är mycket viktigare att försöka ha rätt istället för se hur det egentligen är och erkänna att du har fel? börjar få den känslan här.

To be a good soldier you must love the army. To be a good commander you must be able to order the death of the thing you love.

http://nostalgiminnen.fria.ifokus.se/discussions/57f19cd5ce12c43ad8000dd6-valkomna-till-nostalgiminnen?readstate=false

Zepp
2017-03-12, 17:43
#69

Du menar altså att våra riksdagspersoner är ett urval av vår befolkning, där vissa har noteringar i belastningsregistret?

Och att SDs riksdagsgupp inte skiljer sig nämvärt?

Dvs de är typiskt av Svenskt ursprung.. med noteringar i belastningsregistret?

Isåfall är det bra att du erkänner detta.. problemajset kvarstår dock när man jämför med folk här i landet av annan härkomst.. okänt hur belastningsregistret ser ut i de länder de kommer ifrån.

Och det var väl detta som själva tråden handlade om?

Eller vill du bara utvisa kungafamiljen för att de är av en grupp där det förekommer kriminalitet.. dvs av utländsk härkomst?

Då är du kanske främst republikan.. det är jag oxå.. men så länge den Franska familjen Bernadotte sköter sig och inte lägger sig i politiken så kan vi behålla monarkin.. av historiska skäl.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

lordgortor
2017-03-12, 19:42
#70

Problemajset?????????????????????????????

För övrigt, vilket parti består av endast absolut oförvitliga individer?

[Carpinus]1
2017-04-27, 11:15
#71

Efter kvinnoövergreppen i Köln nyårsnatten 2015-2016 har den tyska polisen följt upp brott begågna av nordafrikaner. Nu redovisar man en anmärkningsvärd höjning av brott utförda av denna grupp i landet under 2016.

I måndags presenterade den tyske inrikesminsitern Thomas de Maizière en färsk rapport från BKA, den tyska kriminalpolisen, som konstaterar att i synnerhet migranter från Tunisien, Algeriet och Marocko ligger bakom en mängd stölder och bedrägerier.

Men det är inte bara nordafrikanska migranter som ger upphov till bekymmer i Tyskland. Även när det gäller kriminalitet bland flyktingklassade personer ser man en nedslående utveckling. Under 2016 steg brott begågna av flyktingar/asylsökande med 52,7%. I synnerhet oroas man över den del av statistiken som registrerar brott av ideologisk karaktär, i huvudsak islamsk sådan - den uppvisar en ökning med 66,5% under året.

Källa

[Carpinus]1
2017-05-15, 10:48
#72

Kanske beror den borttrollade statistiken på att de förfinade avskyr dålig stämning? Dan Korn är inne på något i den vägen:

"Vi kan inte uttala de nya slagskämparnas namn. Det kunde vi så länge de hette Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson. Nu har de andra namn, som visserligen kan vara svårare att uttala för den som är ovan, men den verkliga svårigheten ligger inte där. Den ligger i att själva namnet så ofta avslöjar ett ursprung i ett annat land, långt borta. I blotta omnämnandet ligger utpekandet på lur. Vi vill inte peka ut någon om det samtidigt gör oss till rasister. Det är ofint att prata om obehagliga saker i bildat sällskap. Vi vill inte föra statistik, eftersom det avslöjar misslyckad integration."---

Dan Korn i Axess 

[Carpinus]1
2017-05-15, 12:14
#73

#71 Gästkrönikören Anna von Bayern i GP uppmärksammar den oroande och dramatiska utvecklingen i tysk brottsstatistik som tidigare omnämnts här* och undrar varför Sverige inte anser sig behöva en motsvarande analysmöjlighet.  Hon skriver:

"Den tyske inrikesministern Thomas de Maizière presenterade nyligen en undersökning om brottslighet som särskilt granskade brott begångna av migranter som inte tidigare bott i Tyskland och som ännu inte hade fått asyl eller subsidiärt skydd. Det är explosiv läsning i ett valår. 

Enligt statistiken har antalet nyanlända migranter bland de som misstänkts för brott stigit 52,7 procent år 2016. Det totala antalet misstänkta med utländsk bakgrund i Tyskland var 616 230 stycken, en fjärdedel var nyanlända (brott som illegal inresa eller identitetsförfalskningar är inte medräknade). Sammansättningen av brotten är ännu mer oroväckande. Nyanlända migranter utgör knappt två procent av befolkningen, men står för 15 procent av grova brott som sexuellt våld och våldtäkt.  Samtidigt uppger två tredjedelar av tyskarna att de känner sig otrygga och osäkra i det offentliga rummet.

Det finns många förklaringar; bland annat är det väldigt många yngre män bland de nyanlända som, i likhet med överallt i världen, har högre kriminell potential än genomsnittsbefolkningen. Viktigare än detta är vilka slutsatser vi drar. Hur tänker Sverige göra utan att ens ha en aktuell statistik att analysera? Varför vägrar Brottsförebyggande rådet att göra sitt arbete? "  

*Då från en dansk källa, i Sverige verkar nyheten iskall…

mangemani4
2017-05-15, 13:15
#74

förstår inte vänster flygelns logik. de vill ju tysta alla de höger extrema sm säger att invandrare förstör och är problemet till mycket, samtidigt sitter de på vänster flygeln och säger att så inte är fallet, att allt är frid och fröjd, men varför i hela världen bekämpar de då att statistik och info ska få komma fram, vilken etnicitet brottslingar har osv. om det nu är som de säger, att invandrare inte är problemet till det mesta och att allt är frid och fröjd, så är det ju inga som helst hinder eller problem att låta statistik föras över brott och att etniciteter får komma fram, en sådan statistik och fakta skulle ju utrota allt vad som heter höger extrema, det skulle vara det ultimata vapnet mot dem, så varför de inte vill använda sig utav detta vapen är en stor gåta. 

det är ju rätt så uppenbart att det är invandrare som är problemet till det mesta, att inte allt är frid och fröjd, annars skulle det inte finnas någon som helst anledning till att mörka och att inte föra statistik.

To be a good soldier you must love the army. To be a good commander you must be able to order the death of the thing you love.

http://nostalgiminnen.fria.ifokus.se/discussions/57f19cd5ce12c43ad8000dd6-valkomna-till-nostalgiminnen?readstate=false

[Carpinus]1
2017-05-26, 19:07
#75

Jenny Sonesson i Dagens Samhälle är inte långsint efter Dagens Nyheters u-sväng"Jag var en av dem som brunmålades offentligt, men jag vill ändå applådera DN:s omsvängning från agendasättande till konsekvensneutral journalistik. Att beröringsskräcken kring brott, invandring och samhällsklass släpper är brådskande. Det handlar ytterst om att rädda liv. Den stora majoriteten av gärningsmännen har rötter i Mellanöstern och Afrika enligt DN:s studie. Kartläggningen visar att de flesta av offren, både dödade och skadade, har liknande bakgrund."---

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/jag-vill-ge-en-applad-till-dns-u-svang-om-gangvaldet-17328

lordgortor
2017-05-28, 13:29
#76

#67 Var har jag talat om straff? Att "Zepp" yttrar sig må vara hänt men då han är "biker" skall ,man inte ta honom på allvar.😴

[Carpinus]1
2017-06-30, 20:51
#77

Expressen har gjort en stort uppslagen granskning av de kriminella gängen i Stockholmsområdet och har kommit fram till en bild av sammansättningen som de flesta insett men som det inte så gärna talas om i officiella sammanhang. Tidningens ledarsida skriver:

"Utrikes födda är kraftigt överrepresenterade i de kriminella gängen. Regeringen bör ge Brå i uppdrag att göra en grundläggande kartläggning om brottslighet och härkomst."---

"Expressens kartläggning visar att drygt 82 procent av medlemmarna i Stockholms kriminella nätverk har två föräldrar som invandrat till Sverige*. Detta betyder givetvis inte att alla människor som bor i problemförorter skulle vara brottslingar, och inte heller att alla brottslingar är invandrare. Men det visar tydligt att svensk integrations- och migrationspolitik har fått negativa konsekvenser för trygghet och säkerhet.

Argumentet att Brå inte bör ta fram denna typ av statistik eftersom det spär på främlingsfientlighet är svagt. Den största rädslan skapas av ovisshet. Det är bättre att ha korrekta fakta än att människor får en felaktig uppfattning att alla som sitter i svenska fängelser är invandrare."---

http://www.expressen.se/ledare/rads-inte-fakta-om-invandring-och-brott/

* Anm. Om man räknar dem med minst en utrikesfödd förälder är siffran 94,5 procent. (Källa Expressen.)

gruvel
2017-07-11, 12:41
#78

#77 Det är väl så att regeringen, BRÅ med vänner skyr och avstyr nedbrytning av aggregat i undergrupper då obekväma fakta kan visa sig.  De tror på att hålla sig på en hög nivå, kanske så hög där man kan säga att primater (homo sapiens, gorillor, chimpanser, orangutanger) står för viss frekvent brottslighet ;-)= .  Då har man inte pekat ut specifikt. - Annars anses väl att  nedbrytning i undergrupper är bra metod för att se mönster, söka förklaringar av olika slag beroende på objekt. Kräver förstås bokförd statistik där det är noga med vilka variabler som ska tas med, ifall man vill förstå något.

[Carpinus]1
2017-10-23, 14:06
#79

När inte BRÅ visar intresse av att sammanställa viss statistik så gör andra aktörer det, på denna länk presenteras en  statistik över sexualbrottsmål i Sverige 2012-2017.

Hayabusa
2017-10-23, 14:31
#80

#79 Me too…

kamera0710
2017-10-23, 15:42
#81

Kanske är bättre att länka direkt till själva studien som refereras i #79, så jag gör det.

Vid en snabb översikt av denna studie noterar jag att faktapåståenden och egna slutsatser blandas hejvilt. Ett par exempel från sidan 69:

_"Varannan sexköpare är svensk, vilket inte är förvånande med tanke på statistiken som redan redovisats." 
_

"Inga yrkanden om utvisning har gjorts för någon av sexköpsbrotten, vilket troligen beror på att åklagaren redan från början endast sökt bötesstraff och då ingår inte möjligheten att yrka utvisning."

https://pjjonasson.files.wordpress.com/2017/10/sexualbrottslighet_bland_man_fodda_i_sverige_och_i_utlandet.pdf

Hayabusa
2017-10-23, 15:57
#82

Från sid 69 (undersökningen länkad i #81):

kamera0710
2017-10-23, 16:07
#83

Om metod när en studie, exempelvis ett examensarbete, ska utföras:

"Skriv om hur du gått tillväga vid val av metod och material. Skriv ingen metodlärobok, dvs. inga långa utläggningar om sådant som saknar betydelse för uppsatsen. I avsnittet ska du redogöra för val av metod, beskriva empiriskt material, urval, analysmetod, tillvägagångssätt, mätinstrument (enkät, intervjuguide) samt etiska reflektioner (här kan du t.ex. reflektera något över dubbla lojaliteter) etc. Avsnittet syftar till att ge läsaren en möjlighet att bilda sig en uppfattning om materialets giltighet och bedöma studiens empiriska kvalitet."

Hämtat från Göteborgs universitet. Tycker inte riktigt att den länkade studien lever upp till detta.

Hayabusa
2017-10-23, 16:10
#84

Efter att ha ögnat igenom Jonassons text så anser jag att den pekar rätt tydligt åt ett håll. Att den undersökning som BRÅ gjorde 2005 visar i samma riktning.

[Carpinus]1
2017-10-23, 16:25
#85

#83 Det bästa hade givetvis varit om BRÅ givit ut en aktuell statistik, men frågan är om den hade levt upp till GU:s rekommendationer något bättre.

År 2005, när de senast gav ut likartad statistik, omfattade rapporten 69 sidor (exklusive engelsk sammanfattning). Där var sammanfattningen 6,5 sidor, plus inledningen 2 sidor.

Jonssons pdf är på 80 sidor, varav inledning och sammanfattning 3 sidor.

(BRÅ:S allmänna statistik över sexualbrott 2016 finns här.)

kamera0710
2017-10-23, 16:29
#86

#85 Noterar också att den har fyra sidor med referenser. Jonsson har noll.

Hayabusa
2017-10-23, 16:32
#87

#86 Med andra ord - du misstror innehållet i Jonassons text?

kamera0710
2017-10-23, 16:38
#88

#87 Huruvida hans faktauppgifter stämmer återstår att se. Studien är ju daterad i dag och jag har bara snabbt skummat den. 

Men när jag läste på universitet betonades alltid vikten av att skilja på insamlade data och egna slutsatser om dem. På den punkten brister det i denna studie. Men det behöver självfallet inte betyda att redovisade faktauppgifter är felaktiga. Men det blir rörigare att ta del av studien.

[Carpinus]1
2017-10-23, 16:44
#89

En märklig skrivning i BRÅ:s statistik för föregående år: "De anmälda våldtäkterna har ökat med 2 000 (+41 %) under den senaste tioårsperioden (2007–2016). Ökningen kan delvis förklaras av en ny sexualbrottslagstiftning som trädde i kraft den 1 april 2005. Den innebär bland annat att vissa gärningar som tidigare rubricerades som sexuellt utnyttjande kom att rubriceras som våldtäkt.

Hur kan en lagstiftning som trädde i kraft 2005 utgöra någon skillnad i en statistik som omfattar 2007 till 2016?  Exakt samma brottsrubriceringar gällde ju 2007 som 2016 - hade statistiken omfattat material från 2005 och dessförinnan hade det kunnat föreligga en värdeskillnad. (Däremot skedde en skärpning 2013 som kan ha påverkat statistiken något.)

Ökningen av anmälda sexualbrott från 2015 till 2016 var 12%.

kamera0710
2017-10-23, 16:51
#90

#89 Om de jämfört med tioårsperioden 1997-2006 så kan det ju vara en delförklaring att det varit olika lagstiftning under de två tioårsperioderna.

[Carpinus]1
2017-10-23, 16:57
#91

#86 Å andra sidan omfattade BRÅ:s statistik 2005 all sorts kriminalitet, medan Jonssons endast omfattar sexualbrott. Bläddrar man i statistiken från 2005 finner man enstaka skrivningar om sexualbrott, t.ex. i fråga om överrisker. Man hittar däremot ingen uppdelning i olika typer av sexualbrott, och ingen uppdelning i nationaliteter. 

Jonssons undersökning är i  jämförelse unik. Att han klargör att han inte är opartisk sänker givetvis trovärdigheten.

[Carpinus]1
2017-10-23, 17:00
#92

#90 Men de jämför ju inte tioårsperioderna - de uppger ökningen av antalet anmälningar perioden 2007 till 2016.

kamera0710
2017-10-23, 17:04
#93

#92 Ja, menar de att våldtäktsanmälningarna ökat med den siffran under denna period låter det märkligt att hänvisa till en lagändring före den perioden.

[Carpinus]1
2017-10-23, 17:07
#94

#Precis!

Hayabusa
2017-10-23, 17:12
#95

#91 Studerar man enbart siffrorna så pekar de tydligt åt ett håll. Kan en siffra vara partisk?  Huruvida siffrorna är korrekta eller ej är svårt att veta för en läsare, men Jonasson hävdar att de är statistiskt säkerställda. Dock intressant att Jonassons studie är baserad på "personer dömda för sexualbrott av Sveriges domstolar".

Loris M
2017-10-23, 17:12
#96

#79 Väldigt intressant att du väljer att länka till denna "studie" när den överhuvudtaget inte kan kallas för en studie. Inte en vetenskaplig i alla fall eller ens en seriös studie. Det är så klart hittepå och faktaförvrängning i syfte att förvirra och desinformera. Att sprida hat och trigga igång främlingsfientlighet.

"Forskaren" i fråga jobbar för Nya tider vilket inte förvånar alls. Felet med hans "studie" är som sagt är att det inte är en studie i vetenskaplig mening. Jag har bara skummat igenom och jag blir mest imponerad över vilken tid han lagt ner för att skriva fram en felaktig och totalt värdelös information. 

Något av det viktigaste i en vetenskaplig studie (speciellt i samhällsvetenskapliga och humanistiska studier) är att resonera kring reliabilitet och validitet eller som det ofta heter i sådana studier, trovärdighet. D.v.s. hur ska vi kunna veta att det här är sant och att slutsatser bygger på vetenskapliga metoder. Ett sätt är att utförligt berätta om sin metod, d.s.v. hur har jag gått till väga när jag analyserat mitt resultat, vilka metodologiska och etiska överväganden jag tagit ställning till och använt o.s.v. 

I Jonassons "studie" finns överhuvudtaget inte någon metod eller etikdiskussion. Han bara skriver lite hur han vill, plockar lite "fakta" här och där och drar slutsatser helt fritt. Det finns inte ett enda universitet i världen som skulle godkänna hans sätt att framställa "fakta". Det vet han egentlige, men han vet också att människor inte behöver kunskaper i vetenskapsteori och metod när det presenteras något som befäster deras egna uppfattningar. De som redan har den här bilden av sexuella brott kommer blint att lita på hans ord. Att det inte finns någon koppling till verklighet är inte så viktigt eller relevant, vilket även blir synligt här i tråden.

[Carpinus]1
2017-10-23, 17:26
#97

#96 Det står dig fritt att göra motsvarande undersökning för att visa att denna är undermålig, och det står mig fritt att länka till artikeln som refererar till den som källa. Jag har vad jag kan se inte diskuterat dess trovärdighet mer än att jag gjort klart att J själv  uppger sig som "inte opartisk." Han säger sig ju stå Sverigedemokraterna nära, så det är knappast något scoop att hänföra honom dit. 

För min del kommer det inte som någon överraskning att enskilda personer tar egna initiativ när man från officiellt håll underlåter att genomföra undersökningar som i exempelvis Danmark och Tyskland ses som något naturligt. Flera ledarsidor har ifrågasatt den svenska underlåtenheten att ta fram denna typ av material. Allt detta framgår av tidigare inlägg i tråden.

Loris M
2017-10-23, 18:09
#98

#97 Men varför inte då göra det ordentligt eller anlita en forskare som vet hur en vetenskaplig studie går till om man nu är mån om att "sanningen" kommer fram? 

Att han inte gör det växer inte hans trovärdighet i mina ögon, utan snarare tvärtom. Han skriver 80 sidor av eget tyckande utan att göra källhänvisningar och utan att redogöra för sin metod. Det bara övertygar mig ännu mer att han vill framställa sina "fakta" på ett visst sätt som passar honom och hans sätt att tänka.

[Carpinus]1
2017-10-23, 18:17
#99

#98 Därför att det är bland det mest opinionsmässigt förbjudna en forskare kan ta sig till i Sverige idag! Ingen forskare riskerar sitt renommé  genom att göra den typen av undersökning, oavsett hur korrekt den än må vara. Inte ens Leif GW Persson skulle klara det fullt ut…

Men visst hade det varit önskvärt med en oklanderlig undersökning. Frågan är om alla läger skulle godkänna den, när det är känsligt att ens önska en?

Hayabusa
2017-10-23, 18:28
#100

Är BRÅ´s undersökning från 2005 att anse som tillförlitlig?

Loris M
2017-10-23, 18:43
#101

#99 Det har gjorts sådana studier tidigare men en forskare vet att enbart utländsk bakgrund inte förklarar varför någon hamnar i kriminalitet. Det finns flera andra variabler som spelar in och därför finns det inget större intresse eller forskningsvärde i att fastställa siffror. Det är inte förbjudet utan ointressant (för en forskare). 

Jag vet inte vad ni tror att en sådan kartläggning skulle kunna berätta för oss. Om vi leker med tanken att Jonassons har rätt i varenda mening (vilket jag inte tror) vad betyder egentligen? Att de med utländsk bakgrund har större benägenhet att våldta, råna, slå….? (det låter rätt löjligt att påstå en sådan sak men jag förstår att det är ditåt diskussionen lutar) Vad betyder det i så fall? På vilket sätt är det intressant? Vad ska vi göra åt saken? Utvisa alla med utländsk bakgrund så vi får slut på brottslighet? Då har vi inga rapporterade våldtäkter, för svenska män våldtar inte? Om det ändå vore så väl hade vi lätt kunnat lösa det. Kampanjen #MeToo visar att sexuellt relaterat våld inte är någon "kulturell grej" utan något som män runt om i världen inklusive Sverige ägnar sig åt, oberoende av klass, etnicitet eller socialt status.

[Carpinus]1
2017-10-23, 19:17
#102

#101 På länken i  #99 finns det flera förklaringar till varför sådan här statistik är av vikt. Grete Brochmann, professor i sociologi vid Oslo universitet säger t.ex;

"– Som samhällsforskare är jag anhängare av bästa möjliga dokumentation av olika samhällsproblem. Om vissa grupper systematiskt har sämre resultat vad gäller kriminalitet, sysselsättning och levnadsvillkor måste vi ha data för att kunna hantera detta som ett politiskt problem.

– Man måste veta hur verkligheten ser ut för att kunna agera konstruktivt. Det finns alltid någon som vill missbruka data, men det är en kostnad man får leva med, säger hon."---

https://www.expressen.se/nyheter/sprickan-om-invandrare-och-brottsligheten/

#73 Anna von Bayern:  "Hur tänker Sverige göra utan att ens ha en aktuell statistik att analysera? Varför vägrar Brottsförebyggande rådet att göra sitt arbete? " 

 Det finns fler goda skäl i tråden. (Min egen åsikt framgår av #34.)

annia1
2017-10-23, 22:05
#103

Vare sig det som länkas till i 79 och 82 ska ses som studie eller inte. Läser man inledningen, med förord, dedikation och syfte. (är lat och klistrar in det jag nyss skrev på annan sajt)

Öppnar man pdf:en och läser, så kommer hans siffror från fällande domar. 

Räcker med att läsa förordet där det står bla. "vilket blev en ambition att studera alla fällande sexualbrottsdomar i Sverige de senaste fem åren. Hade jag på förhand vetat att det skulle bli över fyra tusen domar hade jag nog givit upp,"

Längre ner under syfte, står senare "Medan BRÅs rapport om utlänningars brottslighet studerar bakgrunden för personer misstänkta för brott, ser denna undersökning enbart till personer dömda för sexualbrott av Sveriges domstolar. Det finns alltså enligt min mening inget tolkningsutrymme för diverse faktorer som kriminologer ofta vill diskutera eftersom varje fall har bedömts av domstol och den misstänkte befunnits skyldig. " 

(min fetning)

Läser man hans dedikation så är den till tingrätter och skatteverket som tydligen hjälpt han få fram uppgifter.

Gör ett tillägg här.
Så det är knappast hittepåuppgifter.

.

[Carpinus]1
2017-10-24, 07:54
#104

Det betänkliga som jag ser det, och som bekräftar mina farhågor om debattklimatet i vårt land, är att man förkastar uppgifterna på stående fot och vill tysta ner dem, t.ex. genom att ifrågasätta länkande (vilket är den lättare formen av censurförsök - krav på förbud mot åberopande kommer säkert att dyka upp på andra håll). Istället för att själva presentera siffror som motsäger undersökningen så angriper man dess akademiska brister och utformning. Men trovärdigheten ligger kanske inte i antalet sidor i inledningen, utan i de knastertorra siffrorna från landets domstolar?

Media presenterar ofta reportage i form av djuplodande granskning som heller inte är akademiskt upplagda utan bygger på research på samma sätt som Jonsson gjort när han kontaktat kanslier och motsvarande. Även Polisen presenterar statistik som inte är akademiskt utformad men accepterad ändå - åtminstone utanför naturligt kritiska kretsar.

Varför skulle Sverigedemokrater som Jonsson solidariskt tiga still med sjuklövern när man är uteslutna från alla former av samarbete kring invandring och kriminalitet? Är det då inte ganska naturligt att de skaffar stöd för sina åsikter genom att ta fram underlag för dem när övriga partier inte vill se att det forskas i sådana här frågor? Vad är det för fakta som de inte vill skall belysas?  Det är knappast otroligt att det här utfallet varit förväntat och inofficiellt välkänt, och att det är just därför man från olika håll vill se locket på. Men nu finns siffrorna publicerade och kommer att spridas vidare. Kanske var det detta som behövdes för att få Morgan Johansson att ge BRÅ i uppdrag att göra motsvarande undersökning- gärna enligt norsk förebild?

annia1
2017-10-24, 14:28
#105

Det där med att förkasta/tysta ner, det skriver han själv om i slutordet.

"Som jag nämnde i inledningen gör jag inga anspråk på att vara opartisk i frågan, men jag gör anspråk på att källdatan är korrekt och att urvalet av domar är rättvist och så komplett som överhuvudtaget möjligt.
 Jag förutsätter ändå att undersökningen antingen kommer försöka tigas ihjäl eller relativiseras med fantasins alla tillgängliga medel. Relativisterna kämpar dock i uppförsbacke eftersom undersökningen bara omfattar fällande domar där skuldfrågan inte är öppen för tolkning. Vanligtvis studeras anmälda brott och då kan relativisterna använda fantasibegreppet "ökad anmälningsbenägenhet" för att mota fakta i grind."

När det gäller studien som sådan så han hävdar inte att det är en vetenskaplig studie. Direkt under rubriken i pdf:en står det att det är en medborgarstudie.

Sen när det gäller andra invändningar gällande studien. Läser man pdf:en så talar han om hur han gjort och vart han fått sina uppgifter ifrån, även om de inte är uppställda enligt konstens alla regler.

Det viktigaste om en studie ska ses som trovärdig är väl om den går att replikera och det borde inte vara några problem då det handlar om fällande domar som vunnit laga kraft så vem som helst kan göra samma sak. Enda är att gör dom helt på egen hand så får dom inte tag i samma uppgifter som han då domar gallras ut efter 5 år så man inte får tag i dom digitalt. Så för att få tag i exakt samma så måste man fysiskt gå till de olika tingsrätterna.  Alternativt, använder dom de uppgifter han har så bör det bli lika.

.

[Carpinus]1
2017-10-29, 09:32
#106

Paulina Neuding, journalist, jurist och nybliven chefrerdaktör på tidskriften Kvartal anklagar på GP debatt  journalistkåren för att förtiga fakta om grupptrakasserier och -våldtäkter i Metoodebattens följespår.

"Metoo-debatten rasar i medierna, med nya avslöjanden dagligen. Samtidigt har journalistkåren i allmänhet bara ägnat ett förstrött intresse åt de riktigt stora frågorna. Det handlar om själva brottsutvecklingen, och de många olika mekanismer som kan tänkas döljas bakom statistiken. Där har journalister varit alltför snabba att godta de bekväma svaren från ansvariga politiker. Det är väl känt att antalet anmälda sexualbrott har ökat kraftigt de senaste decennierna. Anmälda gruppvåldtäkter har ökat med flera hundra procent."---

"Polisens egen utredning av de uppmärksammade fallen av grupptrakasserier mot kvinnor från förra året, visar att just detta brott till stor del var ett utslag av migrationen de senaste åren. Tidigare studier från Brå 1996 och 2005 visade en kraftig överrepresentation av invandrare från patriarkala samhällen bland misstänkta förövare när det kommer till sexualbrott i stort. En ökad migration från just dessa områden de senaste decennierna bör alltså statistiskt sett ha lett till en ökning av sexualbrott i Sverige – om inte mönstren för överrepresentation förändrats mycket drastiskt sedan studierna gjordes. Det bästa vore naturligtvis om regeringen gav Brå i uppdrag att göra en ny studie. I väntan på en sådan ligger ansvaret på journalistkåren att ta reda på fakta."

http://www.gp.se/nyheter/debatt/journalister-ta-reda-p%C3%A5-fakta-1.4774550

Hayabusa
2017-10-29, 09:44
#107

SR P1 Ekos lördagsintervju från 28.10.2017. Åsa Regnér (S) är Barn-, äldre- och jämställdhetsminister. "Efter #MeToo - vad händer Åsa Regnér?"

Ja, det kan man fråga sig. Lyssna på Regnér i P1 Ekots lördagsintervju. Inte blev jag själv mycket klokare eller såg tydliga linjer. I programmet ställs frågan om det inte måste ses som ett misslyckande att ett land som tillhör de allra mest jämlika & jämställda i världen ändå inte (på ämnets område) lyckats bättre? 

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/967284?programid=3071

[sanna70]
2017-10-31, 10:43
#108

Det ska bli intressant att se om "rykten" stämmer angående den kända komikern som har fått stort utrymme i PK media för sina politiska åsikter. Han står anklagad för våldtäkter och varken namn eller bild syns i media. Lite märkligt med tanke hur dem hängde ut och vände ut och in på info angående Martin Timell, Fredrik Virtanen och deras brott ..

[Carpinus]1
2017-11-01, 10:54
#109

Peter Santesson, statsvetare, författare och tidigare opinionschef på Demoskop har skamfyllda minnen av hur han själv och andra tillbakahöll relevant information för att, citat, "det gällde att inte väcka `krafterna´. De andra, de som inte är goda".

Han skriver:
"Spekulationer om meningsmotståndares syften och agenda trängde undan det som faktiskt går att förhålla sig till och belägga: statistik. Och där finns en generell lärdom att applicera på all samhällsdebatt. Varhelst man ser statistik och sakliga frågeställningar bemötas med hätska karaktärsrecensioner, hämta spaden och repa mod! Ty där finns obehagliga sanningar bristfälligt nedgrävda."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/det-gallde-att-inte-vacka-krafterna-19270

Det är väl just det Jonsson gjort, och det är väl precis så han bemötts…

[Carpinus]1
2017-11-13, 13:48
#110

"Moderaterna vill kartlägga etniciteten hos våldtäktsmän. Nu kräver partiet att regeringen ger Brottsförebyggande rådet i uppdrag att göra en omfattande utredning av sexualbrott. Senast något liknade gjordes var 2005."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/moderaterna-vill-kartlagga-etniciteten-pa-garningsman-i-sexualbrott

Hayabusa
2017-11-13, 13:50
#111

#110 Det måste väl ändå vara ett skrivfel? Dvs man skrev M istället för SD.

[Carpinus]1
2017-11-13, 13:57
#112

Det intressanta är att det just är M som kommit medförslaget, eftersom det spekuleras i att de kan få med sig övriga allianspartier i en gemensam motion, vilket ju knappast SD skulle avstå att stödja. Hade SD lagt förslaget hade den diskussionen nog aldrig uppstått, med andra ord kan SD i det här fallet tacka M och låta dem låta sig utsättas för spott och spe från MP och V.

kamera0710
2017-11-13, 14:06
#113

#108 Tycker du att Timell och Virtanen blivit för hårt åtgångna?

[Carpinus]1
2017-11-14, 19:16
#114

#110 Expressens ledarsida instämmer med moderaterna, "i ett snabbväxande invandrarland som Sverige borde det vara självklart att studera härkomst och brottslighet", skriver man och menar då på att det inte endast skall omfatta sexualbrott. Så här skriver man bl.a: 

"Forskning är till Hjälp i samhällets förebyggande arbete mot brottslighet. Brå, som forskar just om brott, heter Brottsförebyggande rådet av en anledning. Ju mer beslutsfattare vet, desto bättre kan de utforma och rikta konstruktiva åtgärder. I ett Sverige med en unikt snabb och stor invandring, och med en ökande uppkomst av områden där kriminella hotar att ta över makten, borde härkomst vara en självklar parameter i brottsforskning om alla typer av brott.

Norge och Danmark har officiell, uppdaterad statistik. Regeringens motvilja mot att följa efter är mycket svensk och påminner om den segdragna oviljan att erkänna exempelvis hedersbrott. När det inte gick att blunda längre, blev det snart uppenbart hur mycket tid som förspillts - och hur många brottsoffer som svikits.

Kanske är det så att regeringen Löfven inte vill veta onödigt mycket om läget i utsatta områden? Det kan ju bli svårare att avfyra enkla slagord i stil med "Nu vänder vi utvecklingen!" om fakta och trender friläggs."---

"En kartläggning skulle med stor sannolikhet visa att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken - så brukar det se ut. Men den skulle samtidigt klargöra att den stora majoriteten inte begår brott. Och, tveklöst, att brottsoffren också i hög grad har invandrarbakgrund."---

 https://www.expressen.se/ledare/bra-borde-kartlagga-harkomst-for-alla-brott/

[Carpinus]1
2017-12-02, 22:28
#115

Anna Dahlberg uppmärksammar på ledarplats i Expressen den anmärkningsvärda ökning av begågna brott av olika karaktär som presenterades i den senaste NTU-undersökningen. Dahlberg funderar över orsaken till den brant stigande brottskurvan och efterlyser återigen en BRÅ-rapport av den typen som avskaffades 2006. Hon skriver bland annat:

"Sammantaget rör det sig om en dramatisk ökning till nivåer som aldrig tidigare har uppmätts i undersökningen, som inleddes år 2006. Kriminologen Manne Gerell vid Malmö högskola hade förväntat sig krigsrubriker i tidningarna. I stället blev reaktionen sval och avvaktande. När vi talas vid konstaterar han att han inte förstår sig på medielogiken."---

"Ökningen av brottsligheten i NTU är för omfattande för att enbart kunna förklaras av den stora strömmen av asylsökande under senare år, menar han. Men att migrationen är en delförklaring råder det ingen tvekan om. Dels finns en övervikt av män i brottsaktiv ålder bland de som har kommit hit. Dels vet vi sedan tidigare att invandrare är överrepresenterade i brott. Enligt den omtalade Brå-studien från 2005 är det 2,5 gånger vanligare att utrikes födda misstänks för brott än inrikes födda med svenskfödda föräldrar. Överrisken är ännu större för grövre brott: 4,2 för dödligt våld och 5,0 för våldtäkt exempelvis. Expressens ledarsida har i likhet med många andra krävt att regeringen ska ge Brå i uppdrag att genomföra en ny sådan studie. Men det räcker inte. Vi skulle också behöva veta mer om varför invandrare från vissa regioner, såsom Nordafrika och Västasien, sticker ut i brottsstatistiken. Även professor Jerzy Sarnecki efterlyser faktiskt mer forskning om dessa orsakssamband."---

"Ett invandrarland som Sverige behöver intressera sig mer för vilka förhållanden människor kommer från och vad det får för konsekvenser för livet i Sverige. Det gäller också brottsligheten, även om de kriminella givetvis utgör en mycket liten minoritet av alla invandrare."---

"Det krävs helt enkelt mer kunskap och forskning. Det mest effektiva sättet att fylla det tomrummet vore att utlysa låt säga 50 miljoner i forskningsmedel. "Forskare gör det som de får pengar för. Det är så det styrs", som Manne Gerell konstaterar. Justitieminister Morgan Johannson (S) borde välkomna mer kunskap, inte sätta stopp för den."

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vi-behover-veta-mer-om-den-nya-brottsvagen/

landsbygdsbo
2017-12-06, 10:53
#116

Att i den faktasamling som sker för att ge myndigheterna möjligheter att göra riktade insatser för att stävja och förebygga kriminalitet , torde även härkomst o grupptillhörighet vara användbar information. Så jag förstår inte varför den informationen skulle uteslutas…

gruvel
2017-12-07, 16:04
#117

 #116    Kan hålla med men det är nog vanligt med en "överideologi" hos många, som säger att allt som en individ gör är 100% individuellt betingat och ingenting har med bakgrund, kultur, religion, grupptryck eller dylikt att skaffa. Som individ är man alltid kemiskt ren från all sådan påverkan.  Bekvämt, då bortfaller motivet hålla sig med ovidkommande information och man slipper känsliga lägen och obekväm statistik.

[Carpinus]1
2018-01-04, 06:19
#118

Så här skulle motsvarande statistik kunna fungera även hos oss - om den hade varit tillåten:

"Efter en kontinuerlig minskning av våldskriminaliteten under flera år bröts trenden 2014 och 2015. Då ökade istället antalet våldsbrott med tio procent i delstaten Niedersachsen och för ökningen stod huvudsakligen personer som sökt asyl i Tyskland."---

"Men det råder också en stor skillnad inom gruppen utlänningar. Bland dem som kommer från krigsområden, Syrien, Irak och Afghanistan, och vars utsikter att få stanna i landet är goda, ligger brottsligheten under genomsnittet. – Helt annorlunda är det bland dem som kommer från Nordafrika, med minimala chanser att få stanna. För många är kriminalitet eller svartjobb enda sättet att hanka sig fram, säger kriminologen. Han efterlyser massiva biståndsprogram för länder som Tunisien, Algeriet och Marocko mot att de tar tillbaka sina medborgare och förbättrar framtidsperspektiven i hemlandet."---

Sedan kan man ju fundera över vissa tolkningar, som: "Att just ensamma unga män, i den mest våldsbenägna åldern 14-30 år, utgjorde en oproportionerligt stor andel av de flyktingar och migranter som kom 2014 och 2015 förklarar också ökningen i våldsstatistiken. Mot den bakgrunden pekar studien på betydelsen av att få återförenas med familjen för att underlätta integrationen."---

Innebär det att belöna kriminella unga genom att låta föräldrarna komma efter verkar det som att skjuta sig själv i foten…

Källa

[Carpinus]1
2018-01-05, 06:31
#119

#118 Den tyska undersökningen har tagits emot med intresse i Sverige, och t.o.m. Jerzy Sarnecki ställer sig försiktigt positiv. Men det blir lite lätt komiskt när han säger att "det finns en viss beröringsskräck" i frågan i Sverige. Han tillhör väl själv de som spridit just sådan skräck?

"Frågan har varit omdebatterad de senaste åren och bland annat Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson har efterfrågat nya sådana undersökningar. Jerzy Sarnecki tycker däremot inte att rutinmässig insamling av statistik som kopplar samman brottslighet och etnicitet är önskvärd. – Att bara rutinmässigt ta reda på exempelvis hur många finnar, hur många ryssar, eller hur många afghaner som begår brott gör ingen nytta. Vi vet redan att den här överrepresentationen finns bland utlandsfödda, säger han.

Däremot anser han att det kan vara önskvärt att genomföra studier med specifika frågeställningar, som likt den tyska studien, kopplar samman ursprung och brottslighet. – Har brottsligheten ökat i Sverige på grund av invandringen? Det är en rimlig frågeställning och den typen av studie skulle man kunna göra även här. Men det finns en viss beröringsskräck vid ämnet, säger han."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jerzy-sarnecki-om-tysk-studie

[Carpinus]1
2018-02-06, 16:32
#120

I Norge är partierna överens om att en sådan här statistik är bra och tillämpbar, även om de inte alltid drar samma slutsats alltid ur materialet.

"I Norge är brottsligheten bland invandrare och deras barn högre än bland övriga delar av befolkningen, det visar en en omfattande undersökning på ämnet. I stortinget råder enighet om att det var rätt beslut att genomföra undersökningen, men meningarna går isär om vilka politiska slutsatser man bör dra."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/partierna-i-norge-eniga-bra-att-undersoka-koppling-om-invandring-och-brottslighet

[Carpinus]1
2018-02-06, 23:55
#121

#85 Någon statistik från BRÅ lär det inte bli i sexualbrottsutredningen - om orsaken till det gör BRÅ en tolkning och regeringen en annan.

"Frågan om gärningspersoners bakgrund ska utredas eller inte i den pågående sexualbrottsutredningen skapar oenighet mellan regeringen och Brottsförebyggande rådet (Brå). Regeringen anser att Brå kan om de vill – men Brå tycker inte att det ingår i deras uppdrag."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bra-och-regeringen-oense-om-sexualbrott

 En fråga från Anna von Bayern citerades tidigare i tråden:  "Hur tänker Sverige göra utan att ens ha en aktuell statistik att analysera? Varför vägrar Brottsförebyggande rådet att göra sitt arbete?"

Jag tror det är så "enkelt" att BRÅ inte vill göra arbetet och att Regeringen inte vill att de skall göra det, men att ingen av parterna är beredda att ta på sig ansvaret för att jobbet inte blir gjort.

Edit.

[Carpinus]1
2018-02-09, 04:52
#122

#13 Danska Ekstrabladet förbluffas över att signalement på gruppvåldtäktsmännen i de aktuella fallen i Malmö inte används.

"Hittills har inte tillstymmelse till signalement sänts ut, och det förefaller heller inte som om svenska medier är särskilt intresserade av att få tillgång till dem. Det enda polisen offentliggjort är att det rör sig om män, och att det inte till synes inte finns något samband mellan de fem ärendena."---

https://ekstrabladet.dk/112/ny-gruppevoldtaegt-i-malmoe-politi-undlader-at-offentliggoere-signalement/7026586

Göstage
2018-03-24, 07:41
#123

Alice Teodorescu sällar sig till dem som vill se en färsk undersökning från BRÅ om kopplingen mellan sexualbrott och etnicitet. Hon skriver i en ledare:

"Gruppvåldtäkterna har eskalerat på senare tid. Ändå är det i princip ingen inom svensk media, med undantag för Expressen nu, som vågat studera saken närmare. Det kan tyckas märkligt i dessa #Metoo-tider, i ett land som styrs av en uttalat feministisk regering, att så grova övergrepp renderar så lite intresse för analys."---

"Att förekomsten av gruppvåldtäkter ökar på det sätt det gjort på senare tid samtidigt som många män från kulturer med en annan syn på kvinnan och hennes sexualitet kommer till Sverige är utifrån detta perspektiv sannolikt ingen slump.

Det är på tiden att Brottsförebyggande rådet (Brå) tar fram en ny sammanställning över kopplingen mellan brott och etnicitet. Den senaste studien som Brå gjorde är från år 2005 och i behov av uppdatering. Fakta om vilka som begår brott är en förutsättning för att rätt åtgärder ska kunna sättas in. Men fakta är också en förutsättning för att minska mytbildningen om att ”invandrare” i största allmänhet skulle vara mer brottsbenägna än andra. Vidare måste polisen bli bättre på att verkställa utvisningar av dömda våldtäktsmän som saknar svenskt medborgarskap."---

http://www.gp.se/ledare/teodorescu-öka-kunskapen-om-sexualbrott-1.5440649

#121 Personligen har jag börjat vackla i uppfattningen om det meningsfulla med en BRÅ-undersökning. En del uttalanden från chefshåll på BRÅ gör att jag förmodar att en sådan undersökning riskerar bli tendentiös - det är ju ingen nyhet att som man ropar i skogen får man svar, och statistiker har knappast några problem att tillrättalägga sitt material i enlighet med beställarens intentioner. "Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik", som det ju brukar heta. Då hoppas jag faktiskt mer på Ann Heberleins studie - bara att den motarbetats från visst håll inger hopp…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-03-28, 13:47
#124

#121 "Frågan om gärningspersoners bakgrund ska utredas eller inte i den pågående sexualbrottsutredningen skapar oenighet mellan regeringen och Brottsförebyggande rådet (Brå). Regeringen anser att Brå kan om de vill – men Brå tycker inte att det ingår i deras uppdrag."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bra-och-regeringen-oense-om-sexualbrott

¤¤¤

Så när BRÅ fick regeringens uppdrag och fria händer i att analysera om  ökningen av sexualbrott gäller särskilda gärningspersoner resulterade det i att man valde bort gärningsmännens härkomst, vilket väl borde ha varit väsentligt i uppdraget. Och justitieministern rycker på axlarna - "kan om de vill", som det heter ovan. Den här gången kan inte BRÅ skylla på regeringen.

"Brå fick i januari regeringens uppdrag att utreda varför sexualbrotten ökar och analysera ”om ökningarna gäller särskilda grupper av gärningspersoner”. Det blev upp till Brå att avgöra om det även innefattade gärningsmännens härkomst, vilket M, SD och enstaka C-ledamöter ville."---

 "På tisdagen kom rapporten från Brå, som inte utrett härkomst. Enligt Brå skulle det kräva en annan studie än vad som var fokus denna gång, rapporterar TT. "Regeringen har gett Brå i uppdrag att analysera ökningarna av utsatthet för sexualbrott och anmälda sexualbrott. Det är sedan Brå som i egenskap av rättsväsendets kunskapscentrum beslutar om uppdragets närmare genomförande", säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/nya-siffror-fran-bra-om-dodligt-vald-och-anmalda-brott/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2018-03-28, 13:51
#125

#124 Fler frågor än svar…

Göstage
2018-03-28, 13:53
#126

#125 Förmodar att det var intentionen bakom rapporten, ja.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2018-03-28, 14:01
#127

#126 Precis, vi levererade en rapport utan innehåll.

Göstage
2018-03-29, 09:24
#128

#124 Även Ann Heberlein ställer sig frågande inför BRÅ:s prioriteringar i den regeringsbeställda rapporten, och en jämförelse med förhållandena i våra grannländer är ofrånkomlig, mer om det i hennes artikel. Här är ett stycke ur den:

"BRÅ fick vid årsskiftet ett uppdrag från regeringen att utreda varför sexualbrotten ökat. I uppdraget ingick att, om möjligt, undersöka vem som våldtar, alltså att kartlägga gärningsmännen. BRÅ väljer att ignorera detta. Istället avser BRÅ att koncentrera sig på dem som utsätts för sexualbrott, alltså att undersöka vem som blir våldtagen.

Valet av fokus är faktiskt obegripligt. Vad planerar BRÅ att göra med resultatet av sin undersökning av brottsoffer? Är idén att ringa in ”riskbeteenden” som leder till att kvinnor blir våldtagna? Planerar BRÅ att författa ett antal rekommendationer för kvinnor att följa om de vill undvika att bli våldtagna? Kommer studien att resultera i en liten broschyr med råd som varje kvinna förväntas lyda? Kanske kommer BRÅ att uppmana kvinnor att tänka på hur de klär sig, var de rör sig, vem de pratar med, hur mycket de dricker?

BRÅs angreppssätt riskerar att hamna i klassisk ”blaming the victim”-retorik där det är det potentiella offret som förväntas ändra sitt beteende och ta ansvar för sin säkerhet. Det rimliga vore naturligtvis att koncentrera sig på gärningsmännen. Det rimliga är att arbeta förebyggande mot män som tillhör de grupper som är kraftigt överrepresenterade i våldtäktsstatistiken. Det är de, förövarna, som ska ändra sitt beteende, inte offret."---

https://ledarsidorna.se/2018/03/gruppvaldtakter-en-utveckling-som-maste-vandas/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Carmarino
2018-03-29, 14:10
#129

#128 Ledarsidorna.se verkar inte riktigt veta vilka annonsörer de släpper in på sina sidor. När jag skulle läsa Ann Heberleins artikel så såg det ut så här mellan rubriken och ingressen. Tycker det är en högst olämplig annons - särskilt i det sammanhanget.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Göstage
2018-03-29, 14:14
#130

#129 😮

Förhoppningsvis har annonsen planterats där, annars är det värt att protestera hos sajtens ansvarige.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-03-29, 14:36
#131

#129 Borta! 👍

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Carmarino
2018-03-29, 14:48
#132

#131 Det var kanske någon som protesterade. 👍


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Göstage
2018-03-29, 14:55
#133

#132 Antagligen, men man skall inte underskatta drevet…

(Från nätet: "Ann Heberlein efter drevet mot Bali: 'Nu är jag nästa byte.")

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-05-07, 07:39
#134

"Aftonbladets unika granskning av 112 pojkar och män dömda för gruppvåldtäkt avslöjar att antalet domar mer än fördubblats på fyra år. Våldtäktsmännen var oftast unga, och påverkade. De kände sitt offer. De flesta, 82 av 112, är födda i länder utanför Europa."---

"Andelen utlandsfödda dömda gärningsmän är mycket hög i vår granskning – 82 av 112 är födda i ett land utanför Europa. Ingen vi talat med – kriminologer, jurister, psykologer, forskare – är förvånad över uppgiften: Christian Diesen, professor i straffrätt som forskat om våldtäktsdomar: – Tröskeln till övergrepp kan vara lägre för en utlandsfödd, ett kvinnoförakt man bär med sig och som stöttas upp i ett kompisgäng som tolkar kvinnor som sexuellt tillgängliga när de rör sig ute. Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi: – Jag ifrågasätter inte att det är en tydlig överrepresentation. Att det finns kulturella skillnader utesluter jag inte. Men hur mycket spelar det in? Det är nog mycket få kulturer som tillåter den typen av beteende.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi som forskat om invandrares överrepresentation i brottslighet: – Det finns en faktisk överrepresentation av invandrare i brottsstatistiken och det beror i huvudsak på de förhållanden de lever under i Sverige, som klassförhållanden. En ytterligare faktor som kan förklara en liten del av den överrepresentation som finns är att de diskrimineras på olika sätt av rättssystemet och man kan inte utesluta att polisen är mer benägen att utreda brotten."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rLKwKR/unik-granskning-112-pojkar-och-man-domda-for-gruppvaldtakt

Intressant att ingen av de tillfrågade är överraskade, eftersom det är just kriminologer och forskare som inte ser det som angeläget att sådan här statistik blir känd. Mest sticker väl Sarneckis uttalande ut: . "En ytterligare faktor som kan förklara en liten del av den överrepresentation som finns är att de diskrimineras på olika sätt av rättssystemet och man kan inte utesluta att polisen är mer benägen att utreda brotten." Alltså en illa förtäckt anklagelse om att det är en form av diskriminering att polisen utreder just dessa brott. Detta medan sanningen ju visat sig vara att polisen i själva verket inte hinner utreda våldtäktsfall på grund av att man tvingats prioritera annan allvarlig brottslighet. Genant att just Sarnecki visar sig ha den uppfattningen, eftersom han ibland vill påskina att han inte är helt negativ till en klargörande BRÅ-statistik.

https://politik.ifokus.se/discussions/56a526108e0e742990006886-flicka-antastat-av-gang?discussions-1#36

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-05-07, 16:56
#135

#134 Expressens ledarsida tycker också att det är dags att ta fram och presentera fakta om våldtäktskulturen*, "den växande otryggheten är en skandal"  skriver man. 

"Partiledarnas svarslöshet inför den snabba ökningen av sexbrott är provocerande. En första åtgärd är att låta Brå ta reda på så mycket som möjligt om gärningsmännen."---

"Aftonbladet publicerade på måndagen en granskning av 112 pojkar och män som har dömts för gruppvåldtäkt."---

 "Bara 13 gärningsmän - alltså 11,6 procent - är födda i Sverige av två svenskfödda föräldrar. Det är en anmärkningsvärd överrepresentation, även om den inte är helt oväntad."--- 

"Denna växande otrygghet är en skandal som pockar på svar. Då duger det inte att komma dragandes med LAS, som Stefan Löfven gjorde under söndagens partiledardebatt i Agenda. Enligt kvinnorna själva är det bara 17 procent som har blivit antastade i skolan eller på arbetet. De flesta övergrepp sker i stället på allmän plats av helt okända förövare, enligt NTU.

Det duger heller inte att famla planlöst efter svar, som flera andra partiledare gjorde under debatten. Det är politikens ansvar att gå till botten med orsakerna till kvinnors ökade otrygghet och att ta fram åtgärdspaket för att vända utvecklingen."---

"Regeringen har visserligen gett Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att utreda varför anmälda sexualbrott och utsattheten för sexualbrott har ökat. Uppdraget ska redovisas senast den 29 maj nästa år. Men enligt Brå ingår det inte i uppdraget att kartlägga gärningsmännens härkomst. Det är en ytterst märklig prioritering från regeringens sida. Det borde vara en självklar utgångspunkt att försöka ta reda på så mycket som möjligt om förövarna för att kunna sätta in rätt åtgärder."--- 

https://www.expressen.se/ledare/las-skyddar-inte-mot-sexovergrepp-lofven/

* Relaterade trådar:

https://politik.ifokus.se/discussions/569f3c2bce12c460fd0011d7-visst-handlar-kvinnosyn-om-olika-kulturer
https://politik.ifokus.se/discussions/5694b01fce12c46f8200049d-kultur-forklarar-sexuella-overgrepp

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-05-07, 19:43
#136

#124_ "Nu ska Brå, Brottsförebyggande rådet, på regeringens uppdrag studera gruppvåldtäkterna.
– De är allvarliga brott, säger Stina Holmberg, utrednings- och forskningsråd."---
_MEN:
"Flera riksdagspolitiker vill att Brå kartlägger brottslingars nationalitet och bakgrund. Det är inte aktuellt just nu. – Vi har valt att inte göra det igen, säger Stina Holmberg och hänvisar till att det redan är gjort, i en rapport från 2005."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4dgnoE/bra-ska-studera-gruppvaldtakterna

Undrar var detta forskningsråd har hållit hus sedan 2005? Att brotten har ökat samtidigt som befolkningen av kända skäl har växt på de här tretton åren lär göra de gamla siffrorna inaktuella, med förlov sagt. I våra grannländer är det ingen problem med denna typ av forskning, men i Sverige kan uppenbarligen enskilda tjänstemän anse sig ha beslutanderätten om vad som man vill utreda.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-05-08, 06:17
#137

#136 "Sexualbrotten ökar dramatiskt i Sverige. Är det migrationen som ligger bakom? Det blev hetaste stridsfrågan när statsministerkandidaterna rök ihop i duell.

– Vi vet för lite, regeringen är feg som inte vill ha en kartläggning, säger Ulf Kristersson (M)."---

_"Moderatledaren anklagade i tv-sändningen Löfven för att inte våga låta ansvarig myndighet, Brottsförebyggande rådet, ta reda på vad ökningen beror på, så som hans parti föreslagit.
_

Statsministern slog dock bort anklagelserna, och menade att Kristersson har fel. – Det vi sa var att låt professionen göra det, om den anser sig ha ett sånt behov, men den hade inte det, sa Löfven."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/dd8Oqo/dramatisk-okning-av-sexbrott-blev-hetsig-duell
Låter som ännu ett bevingat uttryck från statsministern. Och "professionen", det är väl Stina det…🥵

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-05-08, 06:21
#138

#137 "– Det har tidigare visat sig i annan statistik att vi har en överrepresentation för brottslighet vad gäller människor som kommer från andra länder, säger Stefan Löfven."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/dd8Oqo/dramatisk-okning-av-sexbrott-blev-hetsig-duell

Var fick han det ifrån? Har Stina sagt det?🤔

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2018-05-08, 08:00
#139

#138 Kanske dags för våra styrande att bestämma sig för vad som är rätt eller mindre rätt?

Göstage
2018-05-08, 08:07
#140

#129 Ja, plus att som någon vis person (Nalle Puh?) uttryckt det: "Det bästa är att alltid tala sanning så slipper man tänka efter vad man sagt tidigare".

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2018-05-08, 08:15
#141

Men här är en politiker som tydligen sitter inne på fakta/statistik:

"– Det är större chans att du är kriminell om du sitter i riksdagen för Sverigedemokraternas än om du är har invandrat till Sverige, sa Sjöstedt."

Vilket får tolkas som att Sjöstedt sitter inne på hårda fakta kring respektive grupp. Hade inte BRÅ sagt typ: "Det behövs ingen kartläggning"? Har V gjort en egen?

Göstage
2018-05-08, 08:27
#142

#141 Innan Sjöstedt går till debatt programmeras han med ett antal fraser som han kan återkomma till. Det där var en av dem, en annan är "det har vi i Vänsterpartiet sett till". En fras som det bara är en tidsfråga innan den dyker upp är "det är vi i Vänsterpartiet och vårt moderparti som uppfann humanismen. Se bara på Stalin! "

(OT, jag vet…)

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2018-05-08, 08:37
#143

Tillägg till #141:

Vilket får tolkas som att Sjöstedt sitter inne på hårda fakta kring respektive grupp. Hade inte BRÅ sagt typ: "Det behövs ingen kartläggning"? Har V gjort en egen?

#142 Sjöstedt är fylld med floskler och återkommer hela tiden till skattehöjningar. Höj skattetrycket så löser allt sig…

Göstage
2018-05-08, 14:34
#144

Kors i Kristinehamn! 😉

"Brottsförebyggande rådet, Brå, vänder nu i frågan gällande kartläggning av gärningsmäns härkomst. Myndigheten uppger till TT att en ny studie kan behövas."---

"En rapport, som togs fram av Brottsförebyggande rådet 2005, visade att det är fem gånger vanligare att en gärningsman som begått sexbrott är utrikes född än inrikes född med två svenskfödda föräldrar. Med anledning av den nya granskningen för Moderaterna åter fram kravet på att gärningsmäns härkomst ska kartläggas när det gäller sexualbrott, för att öka kunskapen och kunna sätta in rätt åtgärder. Regeringen har å sin sida sagt att det är upp till Brottsförebyggande rådet (Brå) att bestämma om en sådan undersökning behövs. Hittills har Brå inte ansett det, kunskapsunderlaget på området har bedömts tillräckligt. Men nu öppnar myndigheten alltså för en ny linje."---

"En eventuell ny studie är dock inget som kommer att ske i en handvändning. Med de planeringstider som råder på Brå kan besked om saken ges tidigast i början av nästa år, enligt det skriftliga svaret."---

TT

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2018-05-08, 15:14
#145

#144 Jösses!!! Tur att jag satt ner.

Göstage
2018-05-11, 17:28
#146

 Som så många gånger förut uppfattar Sakine Madon vad som står mellan raderna: 

"Däremot är det problematiskt att Brottsförebyggande rådet (Brå) vänder i frågan först när politiken har svängt. I veckan gick Socialdemokraterna ut med att Brå skulle kunna titta på utländsk bakgrund i utredningen om sexualbrott, en fråga Moderaterna länge har drivit.

Genast vände Brå: Det finns "i stora grupper" uppenbarligen "ett intresse för frågan", som myndighetens forskningsledare sa till TT. Därför säger man nu från Brå att en ny studie som ser över gärningsmäns härkomst kan behövas. Men om det hade saknats ett "intresse" för frågan? Om medier inte hade gjort kartläggningar, om makthavare inte varit särskilt intresserade?

 Borde inte en myndighet intressera sig för kunskapsinhämtning för att förebygga brott, oavsett vart de politiska vindarna blåser? Och om det åter blir "känsligt" att ta upp kultur i dessa sammanhang, kommer Brå i så fall att vända igen?

Frågor som brottsbekämpning och fakta är viktiga. Alldeles för viktiga för att en myndighet ska intressera sig först när tidningarna granskar ett fenomen - och så fort Socialdemokraterna ger grönt ljus."

https://www.vlt.se/opinion/ledare/sakine-madon-sok-garna-fakta-om-valdtakter-men-varfor-foljer-bra-politiska-vindar

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-05-13, 06:24
#147

Anna Dahlberg i Expressen  ser  samband mellan  statistik  och den förda asylpolitiken det senaste decenniet.

"Men det råder ingen tvekan om att ett stort mottagande av migranter från länder med utbredd antisemitism påverkar judiskt liv i Europa, vilket har blivit tydligt i både Sverige och Tyskland på senare år. 

På liknande sätt kan man se samband till ökad brottslighet. En tysk studie från i vintras visar på en kraftig ökning av antalet våldsbrott i delstaten Niedersachsen. Mer än 90 procent av ökningen har kunnat hänföras till unga manliga invandrare som anlänt under åren 2014-2015. 

I Sverige visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) på en rekordökning av antalet brott mot person. Bland annat har kvinnors självrapporterade utsatthet för sexualbrott tredubblats sedan år 2012. 

Hur sambandet ser ut till de senaste årens stora flyktingmottagande kan man bara spekulera om. Men givet den redan kända överrepresentationen i brott och överskottet av män i brottsaktiv ålder är det rimligt att utgå från att det finns en koppling också i Sverige, även om det givetvis kan finnas fler förklaringsfaktorer, såsom poliskrisen.

Ökad antisemitism och ökad brottslighet är därför två konsekvenser som man rimligen bör räkna med som en konsekvens av en generös asylpolitik. Andra effekter är press på välfärdssystemen och framväxten av parallellsamhällen där sådant som hedersförtryck, homofobi och klantänkande slår rot."---

 https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lat-oss-prata-om-moralen-liberalismen-och-migrationen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

eskils
2018-07-23, 15:14
#148

#147 Bra artikel! Upprepar:

"En tysk studie från i vintras visar på en kraftig ökning av antalet våldsbrott i delstaten Niedersachsen. Mer än 90 procent av ökningen har kunnat hänföras till unga manliga invandrare som anlänt under åren 2014-2015."

Även i Nederländerna är det självklart att notera gärningsmännens nationalitet. Ur intervju med fd ambassadör Philip de Heer:

"Det var tio år sen frågan om utrikes respektive inrikes föddas misstänkta brottslighet utreddes i Sverige. Nu har Brottsförebyggande rådet fått i uppdrag att utreda frågan igen. Har det under den senaste tioårsperioden varit lika känsligt att utreda frågan i Nederländerna?

– Nej, holländska National Bureau of Statistics (SCB) producerar varje år statistik över brott och förövarnas bakgrund. Den statistiken använder justitiedepartementet för att forma en brottsförebyggande politik, där bakgrund är en viktig faktor."

SvD

Hayabusa
2018-07-23, 15:48
#149

#148 Se där…

Göstage
2018-08-22, 22:33
#150

Uppdrag gransknings program om utlandsföddas (över)representation i våldtäktsstatistiken väckte debatt redan innan det sänts, och vissa ville inte att det skulle få sändas.

Efter programmet har Moderaterna anklagat Löfven och hans regering för att mörka statistik.  Kanske har vi inte hört sista ordet i den här frågan i valdebatten.

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/ny-kartlaggning-av-valdtaktsdomar-58-procent-av-de-domda-fodda-utomlands

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

eskils
2018-08-22, 23:06
#151

#150 Visst har sossarna mörkat, det har Moderaterna alldeles rätt i!

Tycker att killen, fd polis, som fick sista ordet i programmet var vettig:

"Mustafa Panshiri, som träffar många unga nyanlända män i sitt arbete, ser ett behov av att diskutera kulturella skillnader.

– Vi kommer få se mer av det här i framtiden om vi inte på ett ärligt sätt börjar prata om vad det här beror på och förklara kulturella skillnaderna som finns. Är det samma syn på kvinnor, jämställdhet, feminism i Sverige som det är i Afghanistan, till exempel?

– Om man tycker att det är samma patriarkala strukturer, fine, då är det enbart socioekonomiska orsaker vi ska fokusera på. Men om man tycker att ”nej det finns vissa skillnader här”, då måste man prata om det på ett ärligt sätt.​"

Prata på ett ärligt sätt, var det ja… 😉

Aasi1
2018-08-23, 00:05
#152

Så bra att SVT vågar visa detta. Jag är även lite förvånad att annars så vänstervridna SVT visar detta så nära inpå valet. De har varit så rädda för att bli kallade rasister så därför har problemet mörkats. Kommer ihåg han KTH studenten som tog fram liknade statistik från domar och riskerade att bli avstängd. Skolan var rädda att få media på sig. http://www.friatider.se/student-tog-fram-fakta-om-invandrarbrott-riskerar-st-ngas-av-fr-n-kth

kamera0710
2018-08-23, 05:30
#153

#152 Mörkats? Frågan har ju med jämna mellanrum lyfts i decennier, som programmet visade. Och då inte minst i SVT.

Hayabusa
2018-08-23, 07:00
#154

Om inte mörkats så bortförklarats eller viftats bort. "Vad gör vi åt problem vi inte längre kan blunda för?"

"Man kan bara förändra världen om man vet hur den ser ut. Det är därför det blir så farligt när de som kallar sig humanister är faktaresistenta; verklighetsbeskrivningen och lösningarna monopoliseras av andra. Frågan är därför inte om UG ska göra ”SD-tv” som vissa kallar Petter Ljunggrens reportage, utan vad vi gör åt de problem som vi inte längre kan blunda för."

Skriver Åsa Linderborg…

eskils
2018-09-04, 21:08
#155

Kriminellas nationalitet mörkas i svenska medier, men inte i utländska.

Här skriver t ex tyska veckotidningen Der Spiegel om att brott och straff är en viktig fråga i den svenska valkampanjen, och att gärningsmännen ofta är av utländsk härkomst. Tidningen skriver att våra storstäder skakas av våldsamma våldsdåd, och att sammanlagt 43 personer sköts ihjäl i Sverige under 2017. Högerpopulister skulle kunna bli starkaste parti i valet.

Men det är inte flyktingarna som ligger bakom våldsdåden, skriver man, utan barn och barnbarn till invandrare.

" "Flyktingarna är inte vårt problem. Det är alltid desamma, kända personer, som är så extremt våldsbenägna", säger Malmös vice polischef Erik Jansaker. Omkring 200 män, mestadels mellan 19 och 24 år, söner eller barnbarn till invandrare från Mellanöstern, Iran eller Bosnien. "Dessa människor har ingen bra utbildning, inga jobb, inga framtidsutsikter", säger Jansaker. "Vi har inte lyckats integrera dem i vårt samhälle." "

"Morde und Gewalt erschüttern seit Monaten Schwedens Großstädte. Die Täter haben oft einen Migrationshintergrund. Rechtspopulisten könnten bei der Wahl stärkste politische Kraft werden."

"Die Täter sind vor allem junge Männer mit schwedischem Pass, deren Vorfahren einst nach Schweden kamen - und deren Integration misslungen ist.

"Flüchtlinge sind nicht unser Problem. Es sind immer dieselben, altbekannten Personen, die so extrem gewalttätig sind", sagt Malmös Vize-Polizeichef Erik Jansaker. Gut 200 Männer, meistens zwischen 19 und 24 Jahre alt, Söhne oder Enkel von Einwanderern aus dem Nahen Osten, Iran oder Bosnien. "Diese Menschen haben keine gute Ausbildung, keine Jobs, keine Perspektive", sagt Jansaker. "Wir haben es nicht geschafft, sie in unsere Gesellschaft zu integrieren."

Der Spiegel

Hayabusa
2018-09-04, 21:22
#156

Was soll man sagen, was tun..?

eskils
2018-09-04, 21:26
#157

#156 Die Wahrheit sagen, zum Beispiel. 😉

(Alltid bra att säga som det är om man vill lösa ett problem.)

Carmarino
2018-09-04, 22:35
#158

#157 Du menar väl "om man vill lösa en utmaning"? 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

eskils
2018-09-04, 22:42
#159

#158 Javisst ja, utmaning heter det ju… ☺️😉

Carmarino
2018-09-04, 22:45
#160

#159 👍😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

11:11
2018-09-04, 22:54
#161

Jag kommer aldrig att glömma det där ikea mordet.. då en kvinna och hennes son blev halshuggna bara för att mannen inte ville bli utvisad. Det var fruktansvärt.. men bara så att ni vet så skickas han runt i olika fängelsen här i sverige på grund utav grov misshandel.


Göstage
2019-03-29, 22:56
#162

#0 Det tog sin tid, men nu kanske…

"Brottsförebyggande rådet inleder ett nytt forskningsprojekt som tittar på kopplingen mellan brottslighet och härkomst. ”Det är stor efterfrågan på ny kunskap om brottslighet bland personer med utrikes bakgrund.”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Frågan om huruvida Brå ska ägna sig åt forskning som tittar på kopplingen mellan brott och härkomst har varit omdebatterad de senaste åren. Den senaste studien på ämnet gjordes 2005, då Brå visade att det i gruppen utrikesfödda män är fem gånger vanligare att vara misstänkt för ett sexbrott än i gruppen inrikesfödda som har två föräldrar som också är svenskfödda."---

”Brå kommer nu att genomföra en studie avseende registrerade misstankar om brott bland personer med inrikes respektive utrikes bakgrund. Studien kommer innehålla liknande frågor som i myndighetens studie från 2005, men dess utformning kommer att göra det möjligt att följa utvecklingen över tid och även belysa fler frågor än i den tidigare studien.”---

"Undersökningen kommer att titta på olika typer av brott, exempelvis våldsbrott, sexualbrott inklusive våldtäkt, samt olika typer av tillgreppsbrott, uppger man i pressmeddelandet. Brå skriver att en ny studie behövs för att beslutsfattare ska ha tillgång till uppdaterade underlag. Resultaten är planerade att publiceras i början av 2021."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bra-inleder-forskningsprojekt-kopplat-till-brottslighet-och-ursprung

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2019-03-30, 10:25
#163

#162 Vi får se vad BRÅ kommer fram till. Lär väcka debatt.

Göstage
2019-03-30, 10:29
#164

#163 Ja, hoppas att man kommer så långt! Till att börja med kanske vi får se vad Morgan säger. Slutklämmen i SVT Nyheters artikel igår:  "SVT Nyheter har sökt justitieminister Morgan Johansson, som inte vill lämna en kommentar i nuläget. Via pressekreterare låter han hälsa att ytterligare frågor får ställas under lördagen."

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2019-03-30, 10:44
#165

#164 Personligen tror jag att myndigheter & politiker i stort VET att det finns ett samband och att det måste adresseras - dock är man samtidigt livrädd för att "trampa snett". Att som nu påstå "Den gemensamma faktorn är: Män. Män som struktur har ansvar, ni män måste komma samman och ta tag i problemet". Förvisso inte osanning, 10% av männen står för 90% av våldet (grovt räknat), men "Män" är inte en homogen grupp och det leder inte till en konkret lösning. Behövs "rastret" göras mer finmaskigt? Ja, jag tror det.

Göstage
2019-03-30, 11:00
#166

#165 Som alltid gäller ju den gamla sanningen "som man ropar i skogen får man svar" inte minst statistik. 

Vissa forskare tycks för övrigt redan bilden klar för sig.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jerzy-sarnecki-om-tysk-studie

Edit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Pyttelite
2019-03-30, 11:35
#167

#165 Om den enskilt största gemensamma nämnaren för ökat våld är män så borde det väl vara enkelt att göra sig av med denna kategori - har alltid tyckt att män är överskattade.

Leve feminismen! 😉


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Hayabusa
2019-03-30, 11:44
#168

#167 Tids nog lär vare sig män eller kvinnor finnas kvar längre, men med det sagt -  "att göra sig av med en kategori" har ju provats i historien utan att det ledde till något positivt. Vi får nog försöka hitta andra lösningar.

Att du anser att män är överskattade - det är en åsikt du får lov att ha, självfallet, men tycker du att det hjälper?

Pyttelite
2019-03-30, 11:50
#169

#167 Det var ironi!

Våld finns överallt och även kvinnor bidrar till det även om de inte alltid utövar fysisk våld även om det förekommer.

Det är strutsmentalitet att inte låtsas om att vi importerar en viss typ av våld. För att göra något åt det måste man först vara medveten om att det förekommer och av vem.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Hayabusa
2019-03-30, 11:54
#170

#169 Sorry, den missade jag 😉Ironi kan vara svår att tolka, ibland. 

Instämmer, ska vi lösa ett gemensamt problem så MÅSTE vi vända på alla stenar. Även om det skaver lite.

Pyttelite
2019-03-30, 14:18
#171

#170 Jo, ibland är ironi skrämmande nära sanningen. 😖


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


LBB
LBB 
2019-03-31, 09:32
#172

Idag är det väl olagligt att registrera nationalitet i statistiken för våra domstolar.

Ngt som man tydligen ska tro, gynnar jämställdheten.

I själva verket så blir det ju tvärtom.

Folk är inte dummare än att de tittar på norsk eller dansk statistik.

Okunskap är aldrig bra, kunskap ger möjlighet till riktade åtgärder, dvs stämma i bäcken istället för ån.

Göstage
2019-12-16, 16:42
#173

"Brottsförebyggande rådet (Brå) anklagas för att utföra partisk forskning och ändra resultat som inte faller cheferna på läppen.

Forskare vid Linköpings universitet har intervjuat nuvarande och före detta anställda på Brå som vittnar om grava missförhållanden. Enligt Svenska Dagbladet, som tagit del av studien har Brå:s rapporter censurerats eller ”tillrättalagts” på grund av politisk press."---

https://www.expressen.se/nyheter/rapport-bra-andrar-i-forskningsresultaten/

Ingen jätteskräll direkt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2019-12-16, 16:47
#174

#173 Hmm…

Göstage
2019-12-17, 11:59
#175

#173 Adam Cwejman på GP:s ledarsida har med förskräckelse läst rapporten om BRÅ :

"Det har länge florerat misstankar, inte sällan beskrivna som konspirationsteorier, att Brå undanhåller viktig data för att undvika politiska kontroverser. Det har vanligtvis handlat om statistiken kring invandrares överrepresentation i olika brottskategorier. 

Dessa misstankar har avfärdats som just konspirationsteorier, överdrifter eller halvlögner baserade på politiska agendor. Men det var inte bara en teori, det tycks alltså stämma det som länge misstänks. För hur ska erfarenheterna från de nuvarande och tidigare anställda bemötas? Som lögner? Överdrifter?"---

https://www.gp.se/ledare/brottsförnekande-rådet-1.21653364

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2019-12-17, 12:06
#176

#175 Bilden av Sverige… saker & ting är inte alltid vad de förefaller vara.

Göstage
2019-12-17, 12:18
#177

#176 Nej, och läser man den här tråden med början 2015 så genomsyras den hos många av misstanken om politisering och mörkläggning. Känns både bra och sorgligt att korten nu till sist hamnar på bordet.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

gruvel
2019-12-18, 17:14
#178

#172   Kan även tänkas att den som migrerar till ett land och vet att etnicitet/ursprung registreras ifall av brott, så kan detta ha en återhållande verkan.  Åtm. om man  har seriös avsikt med sin förflyttning. 

 Har själv sett uppgifter från Norge där det är tillåtet.

kamera0710
2019-12-19, 06:24
#179

Det verkar nu vara tveksamt hur väl underbyggd studien om BRÅ egentligen är. Statistikern Dan Hedlin säger att han är felciterad i denna rapport. Och formuleringen om BRÅ:s starka knytning till socialdemokraterna vill de inte längre stå för.

Gårdagens Rapport har ett intressant reportage, som börjar vid 13:30. 

https://www.svtplay.se/video/24556857/rapport/rapport-18-dec-19-30-3?start=auto

Göstage
2019-12-19, 07:37
#180

Såg Rapport igår, och det var ju inte oväntat att det skulle bli "motattacker". Personen som fick mesta tiden hade vad jag förstått citerats i ett enda fall, och  detta gjorde redaktionen till kronexempel.

Att en forskare kanske inte har mediavana nog att stå emot en målmedveten reporter var väl heller inte oväntat. Jag är rätt övertygad om att det är en boll i rullning som kommer att leda vidare till mer fynd.

Däremot tycker jag att det var förhastat av SD att göra en KU-anmälan på stående fot, man borde ha  inhämtat mer underlag för en sådan.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

LBB
LBB 
2019-12-19, 07:40
#181

Jag skulle nog hävda att BRÅ inte presenterat korrekta data utifrån de ramar man har.

"Brå arbetar på uppdrag av Sveriges regering och ofta i samverkan med andra myndigheter och organisationer."

Det ger alltså uppdragsgivaren möjlighet att styra arbetet.  Inte hur det ska skjutas (förlåt utrycket) men väl vad det ska siktas på.

Hayabusa
2019-12-19, 09:12
#182

#180 Vi får se vart detta "Brågate" leder, men ingen rök utan eld. Tidigare i år (sommaren -19) kunde vi ta del av Erik Fichtelius intervju med Kajsa Norman - som jämförelse. 

Nå, sista ordet är nog inte sagt i denna sak.

Göstage
2020-09-07, 17:01
#183

Läsning för den som fortfarande 2020 tycker att ämnet är av intresse.

https://kvartal.se/artiklar/att-vare-sig-hora-se-eller-saga-ont/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2020-09-07, 19:48
#184

#183 Jörgen Huitfeldt säger som det är.

Göstage
2020-10-06, 16:48
#185

#32 ff Fredrik Kärrholm är kriminalinspektör och kriminolog och aktuell med boken “Gangstervåld". Han påtalar att man till helt nyligen och sannolikt fortfarande löper risk att utmålas som rasist om man drar paralleller mellan migration och brottslighet. Kärrholm konstaterar i Kvartal att hans kollega Jerzy Sarnecki varit bidragande till brännmärkandet.

"Det förtjänar att påminnas om att det till nyligen varit kontroversiellt att påtala sambandet mellan migration och brottslighet. Detta resulterade inte sällan i anklagelser om rasism. Somliga har fått sina karriärer förstörda. Det intoleranta stämningsläget gällande frågan har inte minst Sarnecki själv bidragit till.

#32 ff Inför riksdagsvalet 2018 skrev han att det var ”skrämselpropaganda” att resonera om invandring och brottslighet (SVT Opinion, 20/1 2017). Nu tycks Sarnecki ha omvärderat denna sin hållning, men utan att motivera varför."---

https://kvartal.se/artiklar/forminska-inte-allvaret/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

  • Redigerat 2020-10-06, 16:49 av Göstage
Göstage
2021-02-27, 02:33
#186

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Enligt en ny studie har sex av tio som döms för våldtäkt, grov våldtäkt eller försök till dessa brott, invandrarbakgrund.
  • Redigerat 2021-02-27, 02:33 av Göstage
Hayabusa
2021-02-27, 08:45
#187

#186 Gamla fakta blir som nya. Rimligt att se saker som de ÄR och inte som man VILL att de ska vara.

Jimmy.L
2021-02-27, 09:45
#188

#187: Precis.

Göstage
2021-08-25, 07:45
#189

Så har BRÅ -äntligen!- för första gången sedan 2005 analyserat frekvensen av brott begångna av invandrare respektive barn till sådana. Förhoppningsvis kan det leda till en mer öppen debatt i de här frågorna, men underlag och slutsatser behöver förstås granskas av opponenter därute.

https://www.bra.se/om-bra/nytt-fran-bra/arkiv/press/2021-08-25-ny-brastudie-misstankta-for-brott-bland-personer-med-inrikes-respektive-utrikes-bakgrund.html

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

  • Redigerat 2021-08-25, 07:49 av Göstage
Upp till toppen