Annons:
Etikettutrikespolitik
Läst 932 ggr
Huygens
2016-11-03, 13:01

TTIP

(Till Lexikon.)

Jag skapar detta inlägg som ett Lexikonord, då det är så besvärligt att leta upp den äldre TTIP-tråden varje gång jag vill ta en titt. Kanske kan man bygga på med mer info direkt här eller i valfri annan tråd, som sedan kan läggas som länk här.

Tidigare tråd: TTIP (lite bakgrund och länkar)

Wikipedia: TTIP

.

TTIP är ett avtal som ger storföretag kraftigt ökade befogenheter av myndighetskaraktär. TTIP ger storföretagen möjlighet att blockera eller förbjuda nationell lagstiftning. I vissa fall ger TTIP storföretagen och dom internationella bankerna möjlighet att gå till överstatliga domstolar som kan upphäva nationella beslut.

TTIP förs fram som ett "frihandelsavtal", men det kommer knappast att vara någon annan är storföretagen och finansinstituten som upplever mer frihet.

Ett av syftena med TTIP är att göra varje enskilt land mer beroende av andra länder, genom att varje enskilt land tvingas specialisera sin lokala produktion av varor och tjänster. Vi har redan ett sånt exempel inom EU, där svenska mjölkbönder håller på att konkurreras ut av utländska mjölkbönder. Det tråkiga är att Arla är en av dom drivande krafterna i sammanhanget

.

Jämför även CETA, avtalet mellan EU och Kanada.

.

Några äldre trådar där TTIP nämns:

Ett hot mot demokratin
Narkolepsi / vaccinationsskandalen
Mörkret faller över Österrike
Icke om TTIP (inlägg)

Knyt näven åt rätt håll (om Syrienkriget mm)
Folkomröstningar (allmänt hållet)
Kort inlägg om Obama och Storbritannien

Kort inlägg i tråden om MPs framtid BREXIT (diverse inlägg)
Syrisk flykting varnar (kort inlägg)
Vänstern värre än högern (ett inlägg)

Sanningen om TTIP (från UiF)
TTIP - handelsavtal som hotar demokratin (från UiF)

Om någon hittar fler trådar om TTIP som jag missat, lägg gärna till länkar. Jag tror det kan vara bra om det finns lite trådar samlade för alla intresserade.

Annons:
Upp till toppen
Annons: